Visionectov eMeni in slovenski start-up leta 2010

Katja Gucek

11. maj 2010 ob 06:57:38

Danes ob 19h bo na Pipinem odprtem terminu Luka Birsa iz Visionect d.o.o. predstavil zgodbo o nastanku dlančnika, namenjenega uporabi v poslovnih okoljih. Zasnovan je tako, da rešuje več težav: avtonomija (do 9 mescev z enim polnjenjem baterije), robustnost (operemo ga v pralnem stroju), vidljivost (eInk), varnost in odprtost. Luka bo med drugim odgovarjal tudi na vprašanja, kot so: zakaj sploh narediti svoj kos hardwarea v današnjih časih? Kakšne tehnološke odločitve so sprejeli? Kako bodo preživeli armagedon, ki ga prinaša iPad? Visionect je bil izbran kot zmagovalec Mobile Monday Slovenija in prišel v finalni izbor na letošnjem Mobile Premiere Awards ter zmagovalni izbor Mini Seedcampa Zagreb.
V četrtek se bo odvijal zadnji VIP večer letošnje sezone, kjer bo predstavljena pot raziskovalne skupine Centra za pedologijo in varstvo okolja Biotehnične fakultete v Ljubljani. V sklopu svojih raziskovanj so uspeli delno razviti in patentirati novo metodo čiščenja tal in sedimentov, onesnaženih s težkimi kovinami. Po ugotovitvi tržnega potenciala so svojo nadaljno pot želeli preizkusiti v podjetništvu in ustanovili podjetje Envit d.o.o. Na tekmovanju Star:up Slovenija, ki je potekal pred manj kot mesecem dni, so kot zmagovalci postali start-up letošnjega leta. Na četrtkovem VIP bodo delili svojo izkušnjo z delom mladega podjetja in o tem, kako se raziskovalec poizkusi v podjetništvu.
V Kiberpipinem videoarhivu so na voljo posnetki preteklih in neposredni prenos predavanj, utrinke pa si lahko ogledate v galeriji.