Satelit Galaxy 15 neposlušen

Matej Huš

10. maj 2010 ob 14:17:31

Satelit Galaxy 15 je v geostacionarno orbito oktobra 2005 izstrelilo podjetje PanAmSat, ki se je kasneje združilo z Intelsatom. V orbiti na geografski dolžini 133 zahodno je satelit skrbel za telekomunikacije v Severni Ameriki. Poleg tega je opravljal pomembno nalogo v sistemu WAAS (Wide Area Augmentation Service), saj je bil eden izmed dveh satelitov, ki sta posredovala korekcijske signale GPS-napravam, ki so z njegovo pomočjo in referenčnimi postajami na Zemlji zmanjšale napako pri določanju položaja iz osnovnih satelitov sistema GPS. Šele s pomočjo WAAS lahko letala skozi celoten polet uporabljajo GPS za navigacijo in pristajajo avtomatsko z ustrezno instrumentacijo.

Nedavna sončna nevihta je uničila del satelitovega integriranega vezja, zato se satelit ne odziva več na ukaze z Zemlje. Televizijske programe in druge telekomunikacije so že preusmerili na rezervni satelit Galaxy 12, večji problem pa je sistem WAAS in nenadzorovano blodenje satelita po orbiti. Ker satelit ne popravlja več svoje tirnice, počasi drsi proti Lagrangevi točki med Zemljo in Soncem. Sistema WAAS ne morejo enostavno prenesti na drug satelit, zato je to še edina funkcija, ki ostaja aktivna na satelitu. Poslali so mu med 150 in 200 tisoč ukazov, a jim ga ni uspelo obuditi. Zato so kasneje, ko so imeli polurno okno, da v bližini ni bilo drugih plovil, skušali satelit preobremeniti in ga tako nasilno izključiti, kar jim prav tako ni uspelo.

Galaxy 15 bo 23. maja letel približno pol stopinje mimo satelita AMC-11, kar lahko zaradi velike bližine povzroči interferenco in motnje v delovanju AMC-11. Upravljavec trenutno intenzivno išče način kako satelit prisilno izključiti. Če ne prej, se bo zgodilo avgusta, ko bo zataval tako daleč, da se ne bo mogel več obrniti proti Soncu in mu bo zmanjkalo energije.