Ubuntu 10.04 proti Windows 7 - drugi del

Primož Resman

5. maj 2010 ob 10:51:48

Tokratni članek Phoronixa, drugi del v veliki primerjavi najboljšega, kar lahko ponudita Microsoft in Linuxova skupnost, je bolj kratke narave in žal še ne prinaša primerjave v delu bolj primernih aplikacijah. Fantje pri Phoronixu so se namreč na kratko posvetili porabi računalnika v primeru uporabe enega ali drugega sistema. Rezultati, bolj ali manj nepresenetljivo, govorijo v prid izdelku iz Redmonda, saj so se tokrat omejili le na 2 računalniška sistema, netbook in običajen prenosnik.

Ni skrivnost, da Linux še nima tako naprednega sistema za delo z baterijo prenosnika, vsaj ne v primeru tovarniških nastavitev. Vseeno pa je Windows 7 strojno bolj zahteven, zaradi česar v primerjavi z Windows XP praktično vedno doživi udarec pri avtonomiji. Prenosnika sta bila Asusov Eee PC 1201N z dvojedrnim Atomom 330 in platformo ION ter Lenovov Thinkpad T61 s procesorjem Core 2 Duo T9300 in nVidiino grafično kartico Quadro NVS 140M.


Prva primerjava je potekala, kot rečeno, s popolnoma tovarniškimi nastavitvami, nato pa še z nameščenimi (zaprtimi) gonilniki, ki so delo nVidie in imajo mnogo boljši nadzor nad porabo grafičnega čipa. V primeru 64-bitnih Windows 7 Professional je šlo za izdajo 197.16 za prenosnike, v primeru 64-bitnega Ubuntu 10.04 pa za nVidiin gonilnik 195.36.15. Netbook je z obema različicama gonilnika v primeru uporabe Linuxa imel okrog 60% višjo porabo - 25 W proti 39 W s tovarniškimi nastavitvami ter 20 W proti 33 W z nVidiinimi gonilniki.

Razlika je bila mnogo manjša v primeru Thinkpada (še vedno je bil Windows 7 obakrat varčnejši), saj je znašala 28 W proti 32 W v primeru gonilnika, ki je prišel z operacijskim sistemom, oz. 24 W proti 25 W v primeru naknadne namestitve nVidiinih gonilnikov. Kot vidimo v zadnjem primeru razlike praktično ni. Slednjo zlahka pripišemo merski napaki merilcu porabe na električni vtičnici, s katerim so bili pridobljeni rezultati.