MacBook Pro uporaben za kuhanje kave

Primož Resman

26. apr 2010 ob 22:12:16

Apple je po nekoliko daljšem intervalu končno osvežil svoje prenosnike MacBook Pro, kjer sta 15 in 17-palčna modela dobila nove Intelove procesorje iz serije Core i5 in Core i7. Po spletu je mogoče opaziti razna predvidevanja, zakaj enake poteze Apple ni naredil pri 13-palčnem MacBook Pro, ki še vedno uporablja procesorje iz serije Core 2 Duo, razlog pa se morda skriva tudi v dejstvu, da Intel novih čipov s kodnim imenom Arrandale še ni sposoben dobavljati dovolj hitro. Posledično je prišlo tudi do 20% podražitev procesorjev, a to v obliki pomanjkanja prenosnikov vpliva predvsem na manjše proizvajalce.


Poleg višje zmogljivosti ter načeloma daljše avtonomije, ki jo ponujajo v 32 nm-proizvodnem procesu izdelani procesorji, pa v primeru najzmogljivejšega 17-palčnika, opremljenega z 2,66 GHz Core i7-620M Arrandaleom, pride tudi do nekoliko neželenega efekta segrevanja ohišja. To so ugotovili pri PC Authority, kjer so med testom omenjenega prenosnika opazili nihanja v določenih aplikacijah, predvsem v Photoshopu. S pomočjo Bootcampa so naložili Windows in poleg testov pognali še CPUID Hardware Monitor, s katerim so merili temperaturo procesorja.

Cinebench R11.5 je temperaturo procesorja dvignil prek 100 °C, zgodba pa se je ponovila v različici za OS X. Visoke temperature niso omejene le na sintetične teste, saj so tudi v aplikacijah, namenjenih resnemu delu, pogosto opazili 90 °C in več, medtem ko je Fujitsu LifeBook SH 760 z enakim procesorjem po treh zaporednih testih Cinebencha dosegel le 81 °C.


Morda gre za osamljen primer, morda se ponavljajo težave izpred nekaj let s preveliko količino termalne paste na najbolj vročih čipih, morda pa so pri Applu nekoliko pod-dimenzionirali hladilni sistem. Tačas lahko poročate o svojih rezultatih, če ste (bolj ali manj) ponosen lastnik novega 17-palčnega MacBook Proja z najdražjo opcijo procesorja.