Katere države želijo Googlove podatke

Matej Huš

22. apr 2010 ob 09:09:37

Google je na svojih straneh predstavil izjemno zanimivo statistiko, kjer so navedene države in število zahtevkov za izbris določenih vsebin ali posredovanje podatkov o uporabniku, ki so jih poslale. Google priznava, da so rezultati za obdobje med 1. julijem in 31. decembrom 2009 še zelo grobi, saj kažejo zgolj število zahtevkov. Ob tem je povsem možno, da posamezen zahtevek vsebuje navodila za odstranitev več vsebin in obratno, da se različni zahtevki nanašajo na isto vsebino. Prav tako najdemo tudi informacije, na koliko odstotkov zahtevkov za odstranitev vsebine so pozitivno odgovorili.

Prvi pri zahtevkih po odstranitvi vsebin so Brazilci, visoko pa so še Iidijci, kar gre pripisati razširjenosti storitve orkut v teh državah. Večina zahtevkov sloni na lažnem predstavljanju na orkutu. Visoko je tudi Nemčija, ki pogosto terja odstranitev strani z nacističnim materialom in nasilno pornografijo. Zanikanje holokavsta in pronacistično agitiranje sta v Nemčiji ilegalna, zato zadetke s tovrstnih strani izbrišejo z google.de. Na četrtem mestu najdemo ZDA, sledijo pa Južna Koreja, Velika Britanija in Francija. Slovenija po dostopnih podatkih ni zahtevala nobenih podatkov o uporabnikih, medtem ko je vložila manj kot deset zahtev za izbris.

Na seznamu ni Kitajske, saj njeni organi posredovane zahtevke obravnavajo kot državno skrivnost, zato jih Google ne sme razkriti.