Pohod DSLR-ov v filmsko industrijo

Primož Resman

15. apr 2010 ob 07:49:33

Le kdo si je pred leti mislil, da bomo digitalne zrcalno-refleksne fotoaparate uporabljali za snemanje videoposnetkov, kaj šele, da bodo to počeli tudi profesionalci! A prav to se dogaja z novim rodom zrcalno-refleksnežev, kamor spadajo Canonova 5D Mark II in 7D ter Nikonova D3S in D300S (tudi Canon D500, Nikon D90 in D5000 ter Pentax K-7, a so namenjeni manj zahtevnim uporabnikom oz. niso tako razširjeni), ki zmorejo snemati videoposnetke v visoki ločljivosti. Njihova uporaba je vedno pogostejša, sploh uporaba Canonovega 5D Mark II, saj je bila z njim že posneta epizoda oddaje Saturday Night Live in celovečerni film Searching for Sonny.

Zdaj je bilo razkrito, da je bila finalna epizoda 6. sezone televizijske serije House M.D. (v Sloveniji poznana kot Zdravnikova vest) posneta v celoti na Canonov 5D Mark II. Režiser serije, Greg Yates, je na Twitterju napisal, da bo odgovoril na katerokoli vprašanje, povezano s snemanjem na 5D Mark II, celotno zgodbo oz. intervju pa so zbrali na PetaPixel. Povedal je na primer, da meni, da je to prihodnost celotne filmske oz. televizijske industrije, ter da so fotoaparat oz. kamero večinoma stabilizirali kar ročno, brez pomoči trinožnikov ali stojal.

Da ne gre za osamljen primer da vedeti podatek, da naj bi prav Canon 5D Mark II uporabljali tudi pri snemanju Iron Man II ter prihajajočega 6. filma o Harryju Potterju, Harry Potter in Princ mešane krvi. Za Iron Man II se sicer predvideva, da so bili fotoaparati uporabljeni za snemanje zakulisja, a je nekje treba začeti.