Novosti v svetu filmskih kamer

Klemen Robnik

5. nov 2011 ob 11:24:30

Včeraj sta tako Canon, kot RED predstavila svoji novi kameri, s katerima nameravata spremeniti svet.

Scarlet je že tretja kamera, ki so jo predstavili pri podjetju RED. Obljublja 12 FPS pri fotografiranju v ločljivosti 5120x2700 oziroma snemanje z do 25 FPS (neprepleteno) pri snemanju v ločljivostih 4K (4096x2160), pri čemer je moč hkrati fotografirati in snemati video (DSMC). Razen "modrosti" (RED svoje video procesorje imenuje brain), si bo Scarlet vse lastnosti delila s sestrsko kamero EPIC, prav tako bodo izmenljivi vsi priključki in pripomočki, nanjo pa bo mogoče namestiti tudi Canon objektive. Do 31. decembra velja čas prednaročil, v katerem boste za kamero (vključujoč modrost, SSD in Canonov bajonet) odšteli 9750 USD, v novem letu pa bo cena za sam procesor postavljena na 9700 USD. Seveda pa si je v tipičnm duhu modularnosti, na katerega so pri RED ponosni, moč omisliti najrazličnejše pakete in konfiguracije, za ustrezno višje cene.

Na isti dan pa je svoj pohod nad svet profesionalnega filma najavil tudi Canon, čeprav so bili na tem področju nenačrtovano prisotni že z modelom EOS 5D Mark II. Slednje jih je verjetno tudi spodbudilo, da svoje dolgoletne izkušnje iz področij fotografije, optike in videa prenesejo tudi v svet filma v obliki sistema Cinema EOS.
Na predstavitvi so predstavili prihajajočo kamero EOS C300/C300 PL, katere tipalo bo po velikosti primerljivo s Super 35mm in bo z naborom Canonovih EF objektivov filmskim ustvarjalcem ponudila številne nove možnosti. Kamera naj bi bila na voljo v začetku novega leta (z EF bajonetom), oziroma proti koncu marca (s PL bajonetom), predvidena cena pa je 20000 USD (glede na ceno "škrlata" pa se je špekuliralo tudi o cenah bližje 10000 USD). Čeprav bo uporabljala tipalo s 4K zmogljivostjo, bo snemala največ v polni HD (pri 59,94i/29,97p/23,98p ali 50i/25p), na eno ali dve CF kartici velikosti do 64GB (Vincent Laforet, ki je kamero že imel priložnost preizkusiti, to omenja kot bistveno prednost, saj lahko hkrati snema isto vsebino na obe kartici http://vimeo.com/31526888). Kamera seveda ponuja še obilico drugih možnosti in lastnosti, ki ki si jih želijo vsi snemalci pri svojem delu. K dobrim kameram spadajo še dobri objektivi, hkrati pa bolj ozkokotni pri večjih senzorjih ne zmorejo pokriti dovolj širokega kota. Zato so pri Canonu predstavili tudi 3 objektive z oznako C (ter več rdeče barve) in lastnostmi, kakršne so bolj zaželene pri snemanju filmov, na voljo bodo konec naslednjega julija.
So pa pri Canonu na ta dan predstavili še koncept prihajajočega profesionalnega digitalnega fotoaparata, katerega glavna prednost bo izboljšana možnost snemanja videa (pri 24p, z mJPEG kodiranjem), ostale podrobnosti pa bodo razkrili kdaj drugič.

Pri Nikonu pa v tem času poročajo le o tem, da so njihovi proizvodni obrati na Tajskem še vedno pod vodo, zaradi česar pričakujejo okrog 600 milijonov EUR izgube, izpad proizvodnje do začetka novega leta in posledično zmanjšanje dobavljivosti nekaterih svojih izdelkov