V letu 2011 novo Intelovo podnožje?

Primož Resman

13. apr 2010 ob 06:35:43

Intelovo podnožje LGA-1366, zanj namenjeno vezno čipovje X58 in procesorji Core i7-9x0 so še vedno najhitrejši sistem, ki je relativno dostopen običajnim uporabnikom. Po najavi drugega podnožja za cenejše procesorje, LGA-1156, so se nekateri spraševali o smiselnosti in cenovni ugodnosti dražjega LGA-1366. A dejstvo je, da so t.i. early-adopterji, prvi kupci sistemov in npr. procesorjev Core i7-920, za svoj denar dobili veliko. V enem letu bodo na tržišče morda prišli tudi hitrejši procesorji, a bo za to najverjetneje potrebno več kot dve leti, od kar so izšli prvi procesorji Core i7.

Zgodba se bo namreč v začetku druge polovice leta 2011 za podnožje LGA-1366 očitno zaključila, saj bomo glede na govorice iz Tajvana ugledali njegovo nadomestilo z večjim številom nožic. Po prvih informacijah bo ta vključeval 4 kanale v krmilniku pomnilnika, podobno kot na Nehalem EX, kateremu bodo podobni tudi prvi procesorji, saj bodo osemjedrni s podporo sočasnemu računanju šestnajstih niti. Osnovani bodo na arhitekturi Sandy Bridge, ki bo nadomestila arhitekturo Nehalem in bo izdelana v 32 nm, Tock na tem proizvodnem procesu. Prehod na novo podnožje po besedah Intela zahteva vedno večje število integriranih komponent v samo jedro, ki enostavno zahtevajo svoj kos pogače pri prenosu podatkov.

Novo bo tudi vezno čipovje, po preteklih smernicah najverjetneje poimenovano X68, ki bo vključevalo večje število PCIe stez, katerih standard pa še ni določen. Špekulira se tako o 2.0, kot o hitrejšem 3.0. Zanimivo je, da bodo na matičnih ploščah zaradi štirikanalnega krmilnika na voljo le štiri pomnilniške reže, saj pri Intelu trdijo, da bodo tako dosegli najvišje hitrosti. Da bi bile 4 reže premalo, je malo verjetno, saj so pomnilniški moduli iz leta v leto gostejši.