Plošče Z68 že v trgovinah

Primož Resman

20. apr 2011 ob 08:48:15

Po nekaterih podatkih naj bi matične plošče z veznim čipovjem Z68 v trgovine prišle 8. maja, medtem ko pogodba o nedeljenju podatkov očitno poteče 5. maja. Vseeno to ni ustavilo Tajvancev, ki so v trgovinah že ponudili prvo Gigabytovo matično ploščo z veznim čipovjem Z68. Gre za GA-Z68X-UD7-B3, torej gre za ploščo višjega cenovnega razreda. Zanimivo je, da kljub podpori grafičnega čipa v procesorjih Intel Core i5 in i7, ki jo je na navijalsko vezno čipovje prinesel Z68, plošča nima slikovnih izhodov. Gigabyte je namreč precej neposredno dokazal, da sta čipovji Z68 in P67 načeloma med seboj združljivi, saj naj bi glede na temo na XtremeSystems.org GA-Z68X-UD7-B3 uporabljala popolnoma enako tiskanino, kot GA-P67A-UD7, tako z B2 kot B3 različico čipovja. Glavna prednost te plošče v primerjavi z različico P67 bo torej pričakovano nekoliko boljše navijanje ter t.i. SSD-caching.

A plošča z oznako UD7 ne bo edina Gigabytova plošča z veznim čipovjem Z68. Na splet so prišle še slike ugodnejše različice, GA-Z68X-UD3P-B3, ki spet ne podpira grafičnih izhodov. Kljub pričakovani nižji ceni bo podpirala navezo dveh grafičnih kartic tako v CrossFire kot v SLI prek dveh rež PCIe x16 (x8/x8 električno), z dražjo ploščo UD7 pa si delita še Gigabytovo lastnost, ki jo imenujejo hibridni UEFI. Očitno naj bi šlo za dva ločena čipa z običajnim BIOS-em (UEFI naj bi bil zamenjava za slednjega, dva čipa iz varnosti pred pokvarjenimi podatki), kateremu je dodana podpora trdih diskov s kapaciteto prek 3 TB. Podpora za polni UEFI vseeno lahko v prihodnosti še pride, saj pomnilniška čipa za BIOS/UEFI z 32 MB prostora slednjega podpirata.

Skupaj z novicami o ploščah s čipovjem Z68 so se na spletu pojavile še govorice, da so pri Gigabytu ukinili proizvodnjo plošč z veznim čipovjem P67 (uporaba starih tiskanin bi to vsekakor podpirala). A temu ne bo tako, saj bo Gigabyte še naprej izdeloval tudi plošče s čipovjem P67, čeprav ne prinašajo nobene prednosti v primerjavi s ploščami s čipovjem Z68, sploh če te nimajo slikovnih izhodov. Plošče s čipovjem P67 naj bi izdelovali do konca leta 2011, vezno čipovje H67 pa naj bi uporabljali še dlje, še v leto 2012.