Pink je platforma, ne mobilni telefon

Primož Resman

12. apr 2010 ob 19:57:15

Microsoftova skrivnostna prireditev, za katero so bile najglasnejše govorice, da bodo predstavili projekt Pink, je za nami, te govorice pa so se uresničile. Microsoft je namreč končno pokazal, kaj Pink sploh je. Mnogi so pričakovali mobilni telefon, podobno, kot je Google predstavil svoj Nexus One, a temu ni tako. Pink je namreč neposredni potomec Sidekicka, projekta podjetja Danger, ki ga je Microsoft kupil pred časom in nato kmalu zabredel v težave z izgubo podatkov.

Mobilna telefona sta dva, Kin One in Kin Two, ki sta oba drsne narave z na dotik občutljivim zaslonom (kapacitivne narave) in fizično QWERTY tipkovnico, delo japonskega Sharpa. Šlo naj bi za napravi, označeni kot Windows Phone, a to ne pomeni, da uporabljata Windows Phone 7, prej nasprotno. Sama osnova je enaka, a imata nato Kina drugačno nadgradnjo, ki ne dopušča nameščanja drugih aplikacij. Vmesnik je močno prilagojen uporabi s socialnimi omrežji, medtem ko je brskalnik očitno nadvse podoben in osnovan na tistemu, ki je v uporabi na Zune HD. V brskalniku pride do izraza tudi kapacitivni zaslon, ki omogoča ščipanje za približevanje oz. oddaljevanje od vsebine. Brskalnik žal ne bo podpiral niti Flasha, niti Silverlighta.

Telefona sta, sploh s fizično tipkovnico QWERTY in integracijo socialnih omrežij, namenjena predvsem mladini. V pomoč sta novosti Spot in Loop, kjer je prva zelena pika na dnu zaslona, ki s potegni-in-odvrzi funkcijo omogoča deljenje skorajda česarkoli (slike, videoposnetki, mape, povezave, statusa, itd.) s svojimi kontakti, Loop pa agregira posodobitve kontaktov s socialnih omrežij. Za te kontakte lahko nastavite, kako pogosto želite posodobitve (torej kako tesno jim sledite).

Če se dotaknemo samih telefonov, vidimo, da so podatki obeh že nekajkrat ušli v javnost. Kin One, bolj kvadratne oblike v zaprtem stanju (podoben Palmovemu Preju, a je manjši), poznamo pod kodnim imenom Turtle, medtem ko večji, pravokotni Kin Two poznamo kot Pure. Oba imata, kot rečeno, fizično tipkovnico QWERTY, poleg 3G še Bluetooth in WLAN brezžično povezljivost, Kin One pa še 4 GB internega pomnilnika. Slednjega ima Kin Two dvakrat toliko, 8 GB, poleg nekoliko večje ločljivosti zaslona s 320 x 480 pikami (Kin One ima 320 x 240 pik). Oba imata tudi fotoaparata, kjer je ta na Kin Two spet zmogljivejši z 8 milijoni točk, v primerjavi s 5 milijoni na Kin One. Omembe vredna novost je tudi bliskavica, ki naj bi bila kar 8-krat močnejša od obstoječih najmočnejših in naj bi tako bila dejansko uporabna tudi za fotografiranje v slabih svetlobnih pogojih. Oba telefona bosta za glasbo in videoposnetke popolnoma podpirala Zune, tako prenos glasbe na napravi, kot tudi kupovanje le-te v Microsoftovi trgovini.

Pri Microsoftu trdijo, da interni pomnilnik pri napravah niti ni pomemben, saj se slike in posnetki sproti sinhronizirajo v oblačno shrambo, ki nima omejenega prostora. Shranjene datoteke lahko nato na računalniku pregledujete s pomočjo klienta, spisanega v Silverlightu, pregledovanje na telefonu pa sprva prenese samo predoglede, in omogoča ogled celotne slike na željo. Lastniki jabolčnih računalnikov bodo dobili le okrnjeno različico programa za Zune, ki ne bo omogočal kupovanja glasbe v Microsoftovi trgovini. Program se bo zato povezal z iTunes in omogočal prenos glasbene zbirke brez DRM-ja na mobilni telefon.

Mobilna telefona bosta z naročniškim paketom pri Verizonu na voljo že v maju, medtem ko bo na tej strani luže, presenetljivo, za dobavljivost v jeseni poskrbel Vodafone. Več si lahko pogledate v videoposnetku s prireditve, ki se nahaja v izvorni novici na Engadgetu.