Podrt rekord v Space Invaders

Primož Resman

8. apr 2010 ob 16:02:40

Brez dvoma ena izmed najbolj legendarnih iger ter ena izmed največjih klasik, Space Invaders, ima nov rekord. Po kar 27 letih je namreč padel rekord Scotta Safrana, ki ga je postavil daljnega leta 1982 (ste bili takrat sploh že rojeni?). Scott je 41.336.440 točk dosegel na klasični arkadni napravi, ki so bile zbrane v t.i. video arkadah, popularnih predvsem med mladeniči. Rekord je znan kot najdlje stoječi v zgodovini računalniških iger.

Nov rekord je postavil John McAllister, ključavničar iz Seattla. Njegov dosežek, prav tako postavljen na arkadni napravi, znaša 41.338.740 točk oz. 2300 točk več od prejšnjega rekorda, kar pomeni, da je nov rekord le 0,006% boljši od starega. Za dosežek je John potreboval 58 ur neprekinjenega igranja, saj njegova Atarijeva arkadna naprava iz leta 1979 ne omogoča pavze. Občasno je, ko je nabral dovolj dodatnih življenj, za nekaj trenutkov stopil od arkade, da bi si odpočil, a se je moral kmalu vrniti.

Predvideva se, da ga je izdalo prav maratonsko igranje oz. sama utrujenost. Rekord še ni uraden, saj je v poteku potrjevanja, za kar skrbi Twin Galaxies, ameriška organizacija za rekorde na arkadah. Rekord potrjujejo s pomočjo videoposnetka celotne igre, ki je bil v živo predvajan tudi na spletu.