Prvi dan prodanih 300.000 iPadov

Primož Resman

6. apr 2010 ob 16:51:08

Apple poroča, da je v prvem dnevu prodaje svojega iPada, 3. aprila, prodal kar 300.000 primerkov, kamor spadajo tako iPadi prodani v Applovih trgovinah, dostava velikim trgovcem, kot je Best Buy (ni sicer nujno, da so prodali celotno zalogo), kot prednaročeni in po pošti dostavljeni tablični računalniki. Za primerjavo, v prvih 30 urah prodaje so prodali le 270.000 iPhonov, a je ta številka skokovito narasla v primeru trenutno aktualnega modela, 3GS, saj so jih kupci v prvem dnevu kupili kar milijon.

Nekateri analitiki celo trdijo, da je v celotnem podaljšanem vikendu Apple prodal prek pol milijona iPadov oz. nekje med 600.000 in 700.000 kosi. Dobro kaže tudi prodaji aplikacij in e-knjig, saj je bilo slednjih prodani prek 250.000 ter prek milijon aplikacij. To pomeni, da so kupci že v soboto povprečno kupili približno eno knjigo in 3 aplikacije. Slednjih je na voljo kar nekaj namenjenih le iPadu, a so precej dražje od aplikacij, namenjenih iPhonu in iPod Touchu. Na njiju je poleg brezplačnih tudi obilica aplikacij za dolar ali dva, medtem ko najdražji primerki stanejo okrog 10 ameriških dolarjev. Enake aplikacije za iPad večinoma stanejo dvakrat toliko, kot njihovi primerki za iPhone, medtem ko je osnova zaenkrat postavljena na 5 ameriških dolarjev. Najverjetneje je, da razvijalci zgolj izkoriščajo majhen in nov trg, a se vseeno obilica aplikacij zna spreobrniti v drag posel.

Če se dotaknemo e-knjig, na CNET-u priporočajo, da uporabniki za svoje digitalne bralne navade na iPadu vseeno uporabljajo Kindle (Amazonovo aplikacijo za iPad), ki je, podobno kot iBooks, brezplačen. Prednosti v primerjavi s slednjem so predvsem uporaba na več platformah (poleg iPada še na iPhoneu in iPod Touchu, osebnem računalniku ter Kindlu), shranjevanje same datoteke, če gre za različico knjige brez DRM-ja, na računalniku, s čimer jo arhiviramo oz. lahko delimo (v primeru knjig brez DRM-ja z iBooks to zahteva brskanje po iTunes), ter kupovanje knjig, tudi če pri roki nimamo iPada. Potrebno je le odklikati na Amazon in željeno knjigo kupiti. Celotno primerjalno tabelo si oglejte v izvorni novici.

Omenimo še, da so si na Engadgetu ogledali aplikacije za socialna omrežja, Scrabble (za katerega potrebuje vsak igralec svoj iPhone), aplikacije za časopise in revije ter dodatke - stojalo, tipkovnico in Applovo zaščitno ohišje. Slednji je po poročanjih mnogih medijev skoraj nuja, saj naj bi bil iPad dokaj občutljiv na padce, udarce in druge nezgode. Za iPad so na voljo tudi že združljiva oblačila, posebna izdaja GMaila, ki izkorišča dva pogleda, enega ob drugem, IRC odjemalec ter Windows 7 s pomočjo oddaljenega namizja.

Če si želite pogledati, kako je iPad sestavljen, brez skrbi, tudi za to so poskrbeli pri iFixit.