Američani lačni hitrega interneta

Matej Huš

29. mar 2010 ob 02:32:26

Februarja je Google najavil pilotski projekt gigabitnega interneta, ki bo v prvi fazi na voljo približno 50 tisoč srečnim uporabnikom. Hkrati so lokalne oblasti, skupnosti in prebivalce pozvali k prijavi v projekt, če si želijo, da bi Google optiko začel polagati prav v njihovem koncu. Rok se je iztekel ta konec tedna, odziv pa je bil po Googlovih besedah ogromen.

V poldrugem mesecu so prejeli so več kot 1100 prijav lokalnih skupnost in 194.000 odzivov posameznikov. Mesta so se skoraj preimenovala, odziv na Youtubu je bil neverjeten, organizirali so javna zborovanja in na stotine skupin na Facebooku. Vse, da bi Google prepričala, da si prav ona zaslužijo novo internetno povezavo.

V Mountain Viewu pravijo, da seveda ne bodo mogli graditi omrežja v vseh zainteresiranih okoliših, saj se bodo sprva omejili na 50 tisoč ljudi, na koncu pa šli do maksimalno pol milijona. V prihodnjih mesecih jih tako čaka naporno delo ocenjevanja lokacij, sestajanja z lokalnim prebivalstvom in preudarjanja, kje bi svoje kable naposled zakopali v zemljo. Veseli jih bodo prav povsod.