Novi pristop k boju z rakom

Brane2

25. mar 2010 ob 21:22:39

Znanstvenikov s Caltecha (California Institute of Technology) smo že dolgo vajeni kot stalnih gostov v novicah o tehnoloških in znanstvenih prebojih, tokrat pa so nas razveselili s prvim "zdravilom" - nanoroboti, ki so na testiranjih uničili rakave celice 1/1, zaenkrat brez kakršnihkoli stranskih učinkov.

Po besedah Marka Davisa, vodje razvojnega tima, ki je ustvaril armado nanorobotov za boj proti rakastim celicam, gre za novo stopnico in prvi uspeh te vrste - prvo zdravilo, ki je selektivno napadlo in uničilo rakave celice.

Gre za postopek vstavitve RNA fragmenta v rakasto celico, s tem pa blokado določenega gena v genskem zapisu celice in tako tudi z njim povezane funkcije - nekako tako kot da bi procesorju prepovedali izvajanje določenega segmenta obstoječega programa.

Znanstveniki so poizkušali uporabiti orožje že mnogokrat prej, saj je prijem opisan in znan, vendar doslej niso uspeli demonstrirati zdravila, ki bi doseglo enak uspeh na dejanskem pacientu kot pred tem v epruveti. Glavni problem je bil kako zanesljivo in varno vstaviti RNA fragment neposredno v celico.

Rešitev so 70-nanometerski robotki, sestavljeni iz dveh polimerov in proteina, ki se pripnejo na površino rakaste celice, vstavijo RNAi in se samodejno uničijo. Preostale dele izloči bolnik z urinom brez posledic.

Prednost pristopa je tudi v tem, da hitrost zdravljenja lahko preprosto uravnavajo z doziranjem količine. Vsak "killer-bot" namreč najde in uniči "svojo" rakavo celico.