Google bržkone 10. aprila zapušča Kitajsko

Matej Huš

20. mar 2010 ob 00:01:23

Google je vsak dan resnejši o svoji napovedi, da bo zaradi sporov o cenzuriranju iskalnih zadetkov Kitajsko zapustil. Prejšnji konec tedna smo pisali, da so v Mountain Viewu praktično stoodstotno prepričani o odhodu, analitiki pa so izgubo kitajskega trga ocenili na 600 milijonov dolarjev. Viri blizu Googla pravijo, da bo vse znano že v ponedeljek.

Če se bodo napovedi uresničile, bo Google v ponedeljek najavil, da bodo 10. aprila odšli iz Kitajske, poročajo kitajski časniki, ki se sklicujejo na uslužbence podružnice Google China. Ni še znano, ali bo Google zgolj zaprl iskalni portal google.cn ali pa bodo popolnoma končali vse operacije na Kitajskem, torej tudi raziskave, razvoj in ostale spletne strani. Zaskrbljeni so predvsem na oglasnem trgu, kjer se posredniki med Googlom in podjetji, ki želijo oglaševati, tresejo zaradi negotove prihodnosti. Ti so Googlu celo napisali pismo, v katerem terjajo jasne odgovore in jih hkrati opominjajo, da bo imel umik za posledico bankrot številnih posrednikov.

Konec marca se tudi izteče veljavnost Googlove licence ICP, ki jo potrebujejo vse strani za delovanje na Kitajskem. Neuradni viri pravijo, da je Google zamudil rok za podaljšanje, medtem ko njihov predstavnik za stike z javnostmi tega ne želi komentirati.