Planck posnel medzvezdni prah

Matej Huš

18. mar 2010 ob 09:46:44

Satelitu Planck, ki lebdi v vesolju približno 1,5 milijona kilometrov od Zemlje in se giblje po Lissajousovi orbiti okrog točke L2, nekoliko vestneje sledimo, ker je evropskega porekla. Te dni je Evropska vesoljska agencija (ESA) objavila posnetke medzvezdnega prahu, ki jih je Planck posnel v našem osvetju. Posnetki kažejo vlaknasto zgradbo prahu v sončevi okolici, tj. do okrog 500 svetlobnih let daleč. Lokalna vlakna so povezana z Rimsko cesto, ki je rožnata proga na spodnji polovici posnetka. Medzvezdni prah so majhni delci, skupki veliki od nekaj molekul do 0,1 milimetra.

Slika, ki jo je ESA izdala, je umetno pobarvana. Rožnatobeli toni prikazujejo področja, ki so komaj kaj toplejša od absolutne ničle, medtem ko so živahnejših barv področja, ki so se segrela vse do 12 K. Sestavili so jo iz posnetkov HFI, ki so bili posneti pri 540 mikrometrih in 350 mikrometrih, pomagali pa so si še s posnetkom v 100 mikrometrih iz leta 1983, ki ga je posnel satelit IRAS.

Kaj točno povzroči te oblike teh struktur, še ni znano. Gostejši deli se imenujejo molekulski oblaki, medtem ko so redkejši cirusi, ki sestoje iz prahu in plina.