Nova Zelandija uvaja filtriranje

Matej Huš

14. mar 2010 ob 15:36:23

Naslednja država na seznamu grobarjev internetne svobode je Nova Zelandija. V tej otoški državi na drugem koncu sveta so vzpostavili sistem filtriranja na internetu, ki ga že uporabljata dva izmed njihovih ponudnikov interneta (ISP). Sestavili so tako imenovano črno listo, kjer je več tisoč naslovov spletnih strani z otroško pornografijo, zoofilijo in drugimi ilegalnimi vsebinami. Te so v papirnati in mesni izdaji na Novi Zelandiji prepovedane že več let, sedaj pa so prepoved razširili še na splet.

Za filter skrbi vlada, sodelovanje ISP-jev pa za zdaj ostaja prostovoljno. Zato sta se mu priključila le Maxnet in Watchdog, medtem ko so ostali izrazili zainteresiranost. Blokiranje poteka prek protokola BGP, ki HTTP-zahtevke po prepovedanih straneh preusmeri na vladne strežnike. Sicer prometa na spletu ne spremljajo, so dodali. Ker lahko posamezen IP-naslov pripada več domenam, se zahtevki na problematične IP-naslove najprej obdelajo in če so naslovljeni na prepovedane domene, odslovijo, sicer pa potujejo dalje nemoteno. Tehnično izvedbo so zaupali švedskemu podjetju NetClean in njihovemu WhiteBoxu.

Nasprotniki filtriranja poudarjajo, da je nov filter tako luknjast, da je njegova uporaba nesmiselna. Popolnoma zgreši šifrirane strani (https), ne prestreza P2P-datotek, e-pošte, IM-sporočil in podobnega, zahteva ročno dodajanje novih blokiranih naslovov, navsezadnje pa njegova uporaba ni obvezna.