Dopolnitev novice o MJU-jevi pogodbi z Microsoftom

Primoz Bratanic

10. mar 2010 ob 23:40:48

Zaradi različnih interpretacij včeraj objavljene pogodbe med MJU in Microsoftom (predvsem zaradi izračunov cene licenc na posamezno delovno postajo), smo danes do MJU prejeli dodatna pojasnila.

Ministrstvo za javno upravo tako navaja, da kljub drugačnim navedbam ponovno ni objavilo celotne vsebine pogodb saj naj bi:

MJU je bilo v MS-EA udeležen kot nosilec tako imenovane skupinske včlanitve, torej kot predstavnik vseh ustanov, ki imajo v svojem okolju manj kot 250 računalnikov. V to skupinsko včlanitev je vključenih 67 ustanov s skupno 3730 računalniki in letno vrednostjo pogodb 679.583,03 evrov z DDV, kar pomeni v 3 letih nekaj več kot 2 mio evrov z DDV.

V MS-EA se je včlanilo tudi 14 večjih ustanov, to so tiste ustanove, ki so
vključile v pogodbo vsaj 250 računalnikov. Vsaka od teh ustanov je sklenila
svojo lastno pogodbo o včlanitvi in to za skupno 8816 računalnikov v letni
vrednosti 1.645.843,76 evrov z DDV, kar pomeni v treh letih nekaj manj kot
5 mio evrov z DDV.

Tako naj bi poleg včeraj objavljene pogodbe, ki predstavlja slabih 30 odstotkov kupljenih licenc, obstajalo še 14 parcialnih pogodb različnih državnih organov. Objavljena vrednost posla pa naj bi se nanašala na vseh 15 pogodb skupaj.

MJUjev izračun tako pokaže:

Skupna vrednost vseh včlanitev in pogodb iz naslova MS-EA na letni ravni je torej 2.325.426,79 EUR ali nekaj manj kot 7 Mio EUR v 3 letih. Cena licence (nadgradnje Windows operacijskega sistema in pisarniškega paketa MS Office) za obstoječe računalnike, torej tiste, ki so bili vključeni v prejšnjo MS-EA pogodbo, znaša 121,74 evrov z DDV na leto, cena licence za nove računalnike, torej tiste, ki niso bili vključeni v prejšnjo MS-EA pogodbo, pa znaša 223,62 evrov z DDV na leto.

Pri vsem skupaj v oči bode tudi dejstvo, da je v EA pogodbi zajeta samo nadgradnja operacijskega sistema, katerega osnovno različico je očitno vseeno potrebno kupiti. Koliko so tovrstni nakupi stali ter koliko so stale nadgradnje operacijskega sistema Windows XP iz Windows XP na Windows XP v letih 2001 do 2009 pa bomo poskusili preveriti v kratkem.