MJU objavilo pogodbo z Microsoftom

Matej Kovačič

9. mar 2010 ob 21:39:11

Konec avgusta 2009 smo na podlagi Zakona o dostopu do informacij javnega značaja od Ministrstva za javno upravo želeli pridobiti seznam, vsebino in vrednost vseh pogodb, ki jih je državna uprava v letu 2009 sklenila s podjetjem Microsoft.

Novembra 2009 je MJU dostop do dela zahtevanih dokumentov zavrnilo, vendar smo se na odločbo o zavrnitvi zaradi kršitve Zakona o splošnem upravnem postopku s strani MJU na odločitev pritožili in zahtevali ponovno odločanje. MJU je postopek odločanja o zahtevi za dostop do informacij javnega značaja obnovila, vendar pa odgovora kar ni bilo. Zato smo se v začetku januarja pritožili pri Informacijskem pooblaščencu; izkazalo se je, da postopek odločanja še teče, a je MJU potem zadevo sam v odločanje odstopil Informacijskemu pooblaščencu.

MJU se je v prvi (zaradi kršitve ZUP razveljavljeni) odločbi skliceval na to, da je del vsebine pogodbe z Microsoftom opredeljen kot poslovna skrivnost. Vendar pa smo bili mnenja, da izjema poslovne skrivnosti ne more priti v poštev, saj 3. odstavek 6. člena Zakona o dostopu do informacij javnega značaja izrecno določa, da se ne glede na obstoj izjeme poslovne skrivnosti dostop do zahtevane informacije dovoli, če gre za podatke o porabi javnih sredstev.

Ker MJU ni želelo razkriti podatka o številu delovnih postaj za katere se kupuje licence, smo se v pritožbi Informacijskemu pooblaščencu sklicevali tudi na odločbo Informacijskega pooblaščenca št. 021-83/2007/17 z dne 1. februarja 2008, ki jo je s sodbo opr. št. U 284/2008-35 z dne 27. 5. 2009 potrdilo tudi Upravno sodišče RS. Informacijski pooblaščenec namreč ugotavlja, da "je nadzor javnosti, ki naj bi ga institut transparentnosti zasledoval, to pa je spodbujanje in zagotavljanje učinkovite in poštene konkurence ter smotrno porabo javnih sredstev v postopkih javnega naročanja, mogoče zagotoviti zgolj s tem, da se javnosti omogoči tudi dostop do količine po enoti, saj skupni znesek šele skupaj s podatkom o količini zagotavlja učinkovit nadzor o smotrni porabi javnih sredstev".

Odločitev Informacijskega pooblaščenca naj bi bila po neuradnih podatkih znana konec tega meseca, a se je podjetje Microsoft na pobudo MJU odločilo, da oznako poslovne skrivnosti iz dokumentacije umakne, na podlagi česar se je Ministrstvo za javno upravo odločilo, da bo pogodbo Microsoft Enterprise Agreement javno objavilo na svojih spletnih straneh.

Kot je razvidno iz krovne pogodbe Microsoft Enterprise Agreement za obdobje 2009-2011, je vrednost le-te 6.976.280,38 EUR, podpisana pa je bila 12. 10. 2009. V pogodbo je vključenih 81 pristopnikov, na strani 66 pa je objavljen seznam 67 pristopnikov k pogodbi, ki bodo licence naročali pod okriljem MJU, navedeno pa je tudi število delovnih postaj.

Pogodba MJU z Microsoftom je tako sedaj javna, več o samih vzrokih za zahtevo za dostop do informacij javnega značaja in celotno zgodbo okrog zahteve pa bomo v kratkem objavili v posebnem članku.