Newegg prekinil sodelovanje s sumljivim dobaviteljem

Primož Resman

10. mar 2010 ob 08:45:35

Polomija s ponarejenimi procesorji, ki jih je Newegg prodal 300 strankam, je očitno pri koncu. Po Intelovem uradnem zatrdilu, da ne gre za demonstracijske primerke pakiranj, temveč gre za prevaro, so resnici do dna prišli tudi pri Neweggu. Rezultat je prekinitev pogodbe z dobaviteljem, a ne z D&H Distributing, ki je bil prvi na tapeti. S svojimi pismi o umikih novic so bili najprimernejši kandidati za prevaro, a so pravi krivci pravzaprav pri podjetju IPEX.

Krive obtožbe so bile tudi razlog za prej omenjena pisma spletnim stranem, saj se je ideja, da so krivi pri D&H Distributing, prvič pojavila v prispevku na strani Icrontic. To so sklepali na osnovi Neweggovega poročila, da so ponaredke dobili od enega izmed dolgoletnih in pomembnih partnerjev. Vseeno so se pri HotHardware, ki so bili prvi na udaru odvetnikov D&H Distributing, že opravičili.

Verjetnost, da so se ponarejeni procesorji znašli tudi na našem trgu, je neverjetno majhna, za vsak slučaj pa omenimo, da boste ponaredek najlažje prepoznati po obilici tiskarskih škratov v besedilu na sami škatli.

Kot zanimivost omenimo še, da je na Neweggu (seveda če se nahajate v ZDA oz. v Kanadi) mogoče kupiti Asusov Eee Box, na katerem teče kitajska distribucija Linuxa, poimenovana Red Flag Linux. To je prvi primerek računalnika s tem operacijskim sistemom v ZDA in najverjetneje tudi eden izmed prvih zunaj Ljudske republike Kitajske.