Primer RIAA proti Tenenbaum dobil epilog

Matej Huš

5. mar 2010 ob 15:09:44

Lanskega avgusta je RIAA dobila tožbo zoper Joela Tenenbauma, ki si je s spleta z uporabo programa KaZaA prenesel 30 skladb. Dosojena odškodnina je znašala 675.000 dolarjev. Zgodba je te dni dobila epilog z razsodbo, da bo kar nekaj tisoč dolarjev organizaciji RIAA moral plačati tudi odvetnik Charles Nesson. Poglejmo si ozadje.

Charles Nesson, profesor prava na Harvardu, je Tenenbauma zastopal pro bono. Odmeven primer je izkoristil tako za osebno promocijo kot tudi poskus nastrojenja javnega mnenja proti RIAA. Eden izmed manj logičnih podvigov je bila objava vseh skladb, ki so bile predmet tožbe, na internetu. Nesson je na svojem blogu objavil povezave do njih, tako da jih je s spleta lahko prenesel vsakdo. RIAA je seveda skočila pokonci in od Nessona zahtevala pojasnilo, kaj se gre in kaj ima to s tožbo, a jim Nesson ni odgovoril.

RIAA je nato vložila sodno zahtevo po pojasnilu (motion to compel), ki jo je dobila. Nesson je tedaj suho odgovoril, da po njegovem osebnem mnenju ta zahteva ni relevantna za proces. Sodnik seveda nad tem početjem ni bil navdušen in je že lani napovedal, da ga potrpljenje mineva. Sedaj je razsodil, da bo RIAA dobila povrnjene stroške zaradi te eskapade. RIAA ima sedaj do 8. marca časa, da sodišču predloži seznam stroškov, ki so nastali zaradi objave skladb na internetu in vložitve zahtevka. Te stroške bosta morala povrniti Tenenbaum in njegov odvetnik Nesson, katerega bo pro bono delo stalo dosti več, kot je načrtoval. Več o tem.