Bo Intel odklenil množilnike poceni procesorjev?

Matej Huš

5. mar 2010 ob 09:44:57

Intel namerava izdati poceni procesorje z odklenjenimi množilniki, s katerimi se želijo približati entuziastom, ki pa za svoj mlinček ne želijo odšteti gore denarja, piše ruska stran X-Bit Labs. Praksa odklepanja množilnikov je že stari navijaški trik, ki smo ga na prelomu tisočletja na konkurenčnih procesorjih izvajali sprva kar s svinčniki, kasneje pa s srebrnimi prevodnimi pastami.

Čeprav niti Intel niti AMD uradno ne podpirata navijanja, sta se bržkone že zdavnaj sprijaznila, da se kakovostnejši primerki pač poganjajo pri višjih taktih od tovarniških. Že več let so njuni najdražji modeli (Extreme Edition, Black Edition, FX) odklenjeni. Toda Steve Peterson, vodja marketinga čipov pri Intelu, je v intervjuju za Tweakers.net dejal, da se z odklenjenim množilnikom spogledujejo tudi pri cenenih inačicah. Šlo naj bi procesorje s podnožjem LGA1156 iz serij Lynnfield oziroma Clarkdale.

Od lanskega avgusta sicer Intel na Kitajskem prodaja odklenjeni Pentium 6500K v okviru eksperimentalnega programa. Glede na prodajo tam se bodo odločili, da ali bodo podobno taktiko ubrali tudi drugod po svetu, je pojasnil Daniel Snyder, Intelov predstavnik za stike z javnostmi.