Intel tudi pod ameriškim drobnogledom

Matej Huš

25. okt 2009 ob 00:15:45

Maja letos je Evropska komisija Intelu izrekla astronomsko kazen zaradi zlorabe monopolnega položaja, ki je podjetje stala 1,06 milijarde evrov. Sporna je bila Intelova praksa dogovarjanja s sestavljavci računalnikov, ki so dobili kar opazne popuste pri nakupu Intelovih procesorjev, če niso vgrajevali preveč konkurenčnih (predvsem AMD-jevih) čipov. Sedaj pa Intelu drsi tudi na domačem terenu.

Po neuradnih informacijah, ki jih povzema Reuters, se tudi ameriški regulatorji trga pripravljajo na začetek postopka proti Intelu. Zvezna komisija za trgovino (FTC) je preiskavo uvedla lanskega junija. Trije izmed štirih komisarjev, ki primer proučujejo, naj bi se nagibali k začetku uradnega postopka, kar naj bi se zgodilo v prihodnjih tednih.

Intelov predstavnik za stike z javnostmi Chuck Mulloy je podal uradno izjavo podjetja, ki pravi, da sodelujejo s FTC-jem in da so njihove poslovne prakse zakonite in v dobrobit potrošnikov. Spomnimo, da sta poleg EU tudi Južna Koreja in Japonska kaznovali Intel. Japonci so nezakonite prakse ugotovili že leta 2005, Korejci pa so lani podjetju naložili plačilo (sicer miniaturne) kazni v višini 26 milijonov dolarjev. Tudi FTC je že pred desetimi leti vodil postopek zoper Intel, a sta se pogodila. Omeniti velja tudi dejstvo, da FTC mnogokrat zahteva zgolj prenehanje spornih postopkov, v izjemnih primerih pa seveda lahko izreče tudi denarno kazen.