New York: blogerji so enakovredni novinarjem

Matej Huš

4. mar 2010 ob 07:18:41

V svetu spoznavajo, da so blogi resničen medij in ne neka obskurnost na internetu. Navadili smo se že, da so ob velikih novicah in dogodkih blogi običajno ažurnejši od velikih novinarskih hiš, mnogokrat so celo bolj nepristranski. Da gre za zaresen medij, so priznali tudi v New Yorku, kjer bodo odslej blogerji upravičeni do značk press, ki jim bodo dovolile vstop na mesta, doslej rezervirana le papirnate, televizijske in radijske novinarje.

Odločitev seveda ni spontano vzniknila v mestnem svetu, marveč gre za odgovor na tožbo iz leta 2008, ko so trije spletni novinarji tožili, ker niso dobili novinarskih prepustnic. V New Yorku te navadno omogočajo prehod policijskega rumenega traku. Newyorška policijska uprava bo odslej blogerjem, ki so se udeležili vsaj šestih večjih dogodkov v zadnjih dveh letih in o njih poročali, izdala dvoletne prepustnice. Neizkušeni novinci bodo upravičeni do prepustnic za enkratno uporabo.

Odvetnik Norman Siegel, ki je zastopal tri blogerje v zgoraj omenjeni tožbi, odločitev pozdravlja. Pravi, da bodo odslej pri izdajanju dovolilnic končno gledali kakovost in obseg dela in ne delodajalca oz. narave medija. Z drugimi besedami, tudi naša stran bi brez težav dobila novinarske prepustnice.

Resni blogi torej vsaj v tujini postajajo polnopravni člani medijske družinice. Pri nas stanje še ni na tako visokem nivoju, a k sreči beseda blog le postaja del aktivnega besedišča Slovencev. Smo pa okno, v katerem bi še lahko poiskali slovenski prevod, zamudili. Blogi so tu in ostali bodo blogi.