Predprodajno 'povpraševanje' po iPadu večje od iPhona

Primož Resman

27. feb 2010 ob 07:28:45

S predstavitvijo iPada je Apple zaključil dolga leta govoric o tabličnem računalniku, na kar so nakazovali razni patenti v preteklih letih. Sama naprava je glede na pričakovanja publike nekoliko razočarala, sploh glede na pomanjkanje Adobovega Flasha v brskalniku. Mnogi so napovedovali, da se iPad ne bo prodajal dobro oz. vsaj ne tako dobro kot iPhone, a to morda ne drži.


Izmed 3200 anketirancev v raziskavi podjetja ChangeWave jih kar 13% namerava iPad kupiti, izmed katerih je 4 odstotne točke takšnih, ki so v nakup skorajda prepričani. V podobni raziskavi iz leta 2007, kjer so anketirance povprašali o prvotnem iPhonu, bi slednjega kupilo 9% anketirancev s 3 odstotnimi točkami anketirancev prepričanih v nakup. Nekoliko očitno preseneča tudi nizka cena, saj je le-ta ta težava (torej je previsoka) za le 8% udeležencev ankete, medtem ko je ta odstotek za iPhone kar 20 točk višji pri 28%.

Čeprav to ne da nobene napovedi za prihodnost, vsi vemo, kako se je iztekla zgodba z iPhoneom. Tako strojni kot programski del, sploh v obliki App Storea, sta uspešnica in vir inspiracije za mnoge druge naprave, operacijske sisteme in servise.