Ameriška šola preko kamere na šolskih prenosnikih vohunila za svojimi dijaki

Matej Kovačič

25. feb 2010 ob 07:14:14

11. novembra 2009 je pomočnik ravnatelja v Harriton High School dijaka Blakea Robbinsa obtožil "neprimernega vedenja doma" in mu pri tem kot dokaz predočil fotografije, ki so jih uslužbenci šole posneli s pomočjo njegovega prenosnika. Užival naj bi namreč droge, Robbins trdi, da je jedel bonbone.

Šola in Pensilvanije, ki je članica združenja šol Lower Merion School District je namreč svojim učencem razdelila prenosnike Mac na katerih je bila nameščena programska oprema za oddaljeni nadzor. Uporaba šolskih računalnikov je bila obvezna, učenci niso smeli uporabljati svojih računalnikov (če so v šoli uporabljali svoje računalnike so jim jih zasegli), šolski računalniki pa so bili za učence zaklenjeni (ni bilo mogoče nameščati ali odstranjevati programske opreme). Učencem, ki bi zaščito na računalnikih odstranili (tim. jailbreaking), je grozil izpis iz šole.

Kot rečeno so upravitelji šolskega informacijskega sistema na računalnike namestili posebno programsko opremo za oddaljeno upravljanje z računalniki in nadzor, LANRev. S pomočjo programa so šolski delavci nadzorovali dijake, kar je vključevalo tako pregled njihovega namizja, kot tudi vklapljanje vgrajene kamere, s katero so jih opazovali. Nadzora pa niso izvajali samo v šoli, pač pa tudi pri dijakih doma. Kot uradni razlog so navedli, da nadzor med drugim izvajajo tudi zato, da bi v primeru kraje prenosnika lahko izsledili tatu.

Nekateri dijaki so opazili, da se kamera na računalniku občasno vklaplja (lučka pri kameri je za kratek čas posvetila), vendar so jim na šoli vedno odgovorili, da gre za napako.

Vendar pa ni šlo za napako, pač pa za sistematično vohunjenje nad učenci. Kot na svojem blogu opisuje Aaron Rhodes.

Rhodes je tako ugotovil, da je bila na šolskih računalnikih nameščena programska oprema, ki je delovanje nadzornega programja prikrila, uspel pa je tudi ugotoviti obseg zmožnosti le-tega. S pomočjo analize je tudi razvil omrežni prstni odtis programa in ga vključil v orodje za skeniranje Nmap. Avtorji nadzornega programa LANRev, podjetje Absolute Software (ki proizvaja tudi znani program za odkrivanje ukradenih prenosnikov LoJack) so medtem že izjavili, da so funkcijo nadzora preko kamere že onemogočili. Mimogerde, zaradi napake v zasnovi LoJack sistema je na računalnike, ki strojno podpirajo to funkcionalnost (po ocenah je takih vsaj 60% novih prenosnikov) mogoče namestiti BIOS korenski komplet.

Robbins oziroma njegovi starši so proti šoli že vložili tožbo, včeraj pa je zvezno sodišče omenjenim šolam v Pensilvaniji naložilo, da morajo takoj prenehati z videonadzorom učencev preko prenosnih računalnikov, prav tako pa do začetka sodnega postopka ne smejo uničiti nobenih datotek oziroma digitalnih dokazov o svojem početju, prenosnik Robbinsa pa bo digitalno forenzično pregledan. Med tem pa na dan prihajajo tudi podatki, da ta primer morda ni osamljen, pač pa podobno tehnologijo uporabljajo tudi nekatere druge šole v ZDA.