V brazilskem mestu osnovnošolce opremili s čipi

Matej Huš

25. mar 2012 ob 18:44:11

Neopravičeno izostajanje od pouka je sestavni del šolanja, proti katerem se starši in šole na vse kriplje borijo. V Braziliji so ta boj prignali še korak dlje, in sicer so učence opremili s čipi. V šolske uniforme so vgradili RFID-čipe, ki avtomatično registrirajo prisotnost pri pouku in obveščajo starše.

Eksperimentalni projekt za zdaj teče v mestu Vitória da Conquista v zvezni državi Bahia, ki leži približno 500 km jugozahodno od Salvadorja. V 25 osnovnih šolah v mestu so šole po dogovoru s starši v šolske uniforme všile RFID-čipe, ki beležijo prisotnost pri pouku. Če učenec 20 minut po začetku pouka še vedno ni vstopil v šolsko zgradbo, starši prejmejo sporočilo SMS na telefon. Sporočilo prejmejo tudi, ko učenec vstopi v zgradbo in ko jo zapusti. Če se izostanek ponovi trikrat, morajo starši na zagovor, vpletejo pa se tudi uradni organi (obiskovanje šole je namreč zakonsko obvezno). Projekt trenutno zajema okoli 20.000 učencev, do konca leta 2013 pa ga želijo razširiti na vse šole v mestu, torej 43.000 učencev.

Projekt je stal 1,2 milijona realov (pol milijona evrov) in zajema razdelitev šolskih uniform (v resnici gre zgolj za majice z RFID-čipom, saj klasičnih uniform v Braziliji ni), postavitev detektorjev čipov na vhodih v šole in vzpostavitev centraliziranega sistema za beleženje prihodov in obveščanje staršev. Oblasti trdijo, da so čipi odporni na pranje in nepooblaščen dostop, čeprav niso razkrili, kako naj bi preprečevali zlorabo. Kako bodo preprečili, da bi sošolci v šolo prinesli majico svojega kolega in tako prelisičili sistem, ni znano.

Uvedbo čipov so podprli starši, ki so nad projektom navdušeni, saj jim po njihovih besedah prinaša več mirnosti. Pogostoma se je namreč dogajalo, da so otroke odložili pred šolo, a jih niso videli fizično vstopiti v zgradbo, saj so morali pohiteti v službo. Sedaj bodo točno vedeli, kdaj so njihovi otroci prispeli v šolo in odšli iz nje. Občinski sekretar Coriolano Moraes pojasnjuje, da bo sedaj odpadel izgovor staršev, da niso vedeli za izostajanje svojih otrok. Poleg tega pričakujejo, da bodo tudi učenci manj nagnjeni k špricanju, saj bodo starši o tem takoj obveščeni.

Kam se je izgubilo zaupanje?