Najslavnejša domena spet naprodaj

Matej Huš

23. feb 2010 ob 06:51:07

Najslavnejša domena na spletu je sex.com in to ne le zaradi imena, temveč tudi svoje zgodovine. Vizionarsko jo je prvi registriral Gary Kremen leta 1994. Registrar jo je kasneje prenesel na Stephena M. Cohena, kar je slednji dosegel s pretvarjanjem in pošiljanjem ponarejenih pisem. Kremen ga je tožil in leta 2002 tožbo tudi dobil, z njo pa mu je bila vrnjena domena in dosojenih 65 milijonov dolarjev odškodnine. Cohen se je na razsodbo pritožil na vse možne ravni, a je pričakovano izgubil, nato pa poniknil v Mehiko, a so ga izsledili in deportirali v ZDA. Kremen je kljub temu unovčil legendarno domeno, saj jo leta 2006 za 14 milijonov dolarjev prodal podjetju Escom LLC. Da ne gre za le še eno domeno več, govori tudi dejstvo, da je o njej napisana cela knjiga.

Po nekajletnem zatišju bo domena spet zamenjala lastnika. Podjetje Escom je zašlo v dolgove, zaradi česar bodo na dražbi 18. marca domeno sex.com prodali. Zanjo nameravajo iztržiti zajetno vsoto; dražba bo potekala v prostorih ugledne odvetniške pisarne Windels Marx Lane & Mittendorf, dražitelji pa morajo samo za vstop prinesti overjen ček v vrednosti milijon dolarjev. Koliko bodo za domeno uspeli iztržiti, ostaja vprašanje. V zlatih časih naj bi Cohen z njo služil do pol milijona dolarjev mesečno, saj jo je dnevno obiskalo 25 milijonov obiskovalcev.

Druge najdražje domene v zgodovini interneta so bile fund.com (10 milijonov dolarjev, 2008), porn.com (9 milijonov dolarjev, 2007), business.com (7,5 milijona dolarjev, 1999), diamonds.com (7,5 milijona dolarjev), beer.com (7 milijonov dolarjev) in tako naprej. Za več kot milijon dolarjev se je prodalo približno 80 domen v zgodovini, večina okrog leta 2001, ko je bil dot-com balonček tik pred pokom.