Prihaja Nokia X10?

Primož Resman

22. feb 2010 ob 09:55:47

Na Engadgetu poročajo o videoposnetku, ki prikazuje shemo in prve domnevne lastnosti Nokie X10, potencialne naslednice N97. Čeprav naj bi bila na prvi pogled nadvse podobna Nokii X6, bo tudi X10 pod ekranom skrivala fizično QWERTY tipkovnico. Ekran, 3,2-palčni AMOLED, bo dotike prstov zaznaval s kapacitivno tehniko, podobno kot na Nokii X6. Bolj kot oblika same naprave in zaslon so pomembne komponente, ki se bodo skrivale znotraj ohišja.

Operacijski sistem Symbian^3 bo namreč poganjal 600 MHz procesor z ARM-ovo Cortex A8 arhitekturo, ki mu bo v pomoč 256 MB delovnega pomnilnika. Za shranjevanje podatkov bo vgrajenega tudi 16 oz. 32 GB podatkovnega pomnilnika, za brezžično povezljivost pa bosta jasno skrbela vsaj 3G (HSPA) in WiFi. Vključen naj bi bil tudi A-GPS, fotoaparat s 5 milijoni pik in LED bliskavico ter dodatna videokamera z zajemom 15 sličic na sekundo na sprednji strani mobilnika.

Ponarediti posnete dokumente ne bi bilo težko, torej je treba napovedi vzeti nekoliko z rezervo, a je to že 2. napovedna naprava, na kateri naj bi tekel Symbian^3. Prva je bila Nokia N87 oz. Nokia N8-00, katere najbolj izstopajoča lastnost je fotoaparat s kar 12 milijoni pik za zajem slike. Poleg slik naj bi bil sposoben zajeti tudi videoposnetke v ločljivosti 720p s 30 sličicami na sekundo ter sliko izvažati prek priključka HDMI. Vse to očitno še v tej polovici leta.