AMD-jevi 12-jedrniki uradno tu

Matej Huš

21. feb 2010 ob 08:58:28

Nekaj dni po neuradnem začetku prodaje novih 12-jedrnikov iz AMD-jevih tovarn je AMD novince s kodnim imenom Magny-Cours tudi uradno splavil. V AMD-ju pravijo, da so pošiljke za zdaj omejene in namenjene pripravi na strežnike s temi procesorji, ki bodo sledili še v tem četrtletju. Proizvodnja teče že 30 dni in nekaj so jih dejansko že razposlali, je dejal predstavnik za stike z javnostmi Phil Hughes.

Novi Opteroni z dvanajstimi jedri in štirikanalnim pomnilniškim krmilnikom bodo tekmovali z Intelovimi osemjedrnimi Xeoni. Ker gre v tem segmentu za ene najbolj navitih cen z najvišjimi maržami, je za obe podjetji nujno, da imata absolutno najboljše procesorje.

Takti Opteronov ne bodo izredno visoki, a bodo procesorji zavoljo dvanajstih jeder kljub temu oddajali veliko toplote v okolico. Hladniki bodo morali tako odvesti (TDP) 85, 115 ali 140 W, odvisno od modela. Kljub temu AMD upa, da bodo Opteroni nudili dobro razmerje zmogljivost/vat. Pomembna novost bo vodilo HyperTransport s prepustnostjo 6,4 GB/si in tehnologiji Cool Speed ter C1E za znižanje porabe energije.