AMD pripravlja 12-jedrnike, mobilne Phenome

Primož Resman

19. dec 2009 ob 10:49:31

Po nekaterih govoricah v industriji naj bi AMD 12-jedrne procesorje, poznane kot Magny-Cours ter namenjene za novo, 1944-pinsko podnožje (G34), izdal že marca. Poleg 12-jedrnikov bodo za podnožje G34 predstavljeni tudi 8-jedrniki, vsem pa bo očitno skupna dokaj visoka poraba in izdelava v 45 nm SOI proizvodnem procesu. TDPji naj bi se gibali od 85 W (verjetno pri varčnežih), prek 115 W (običajni 8-jedrniki?) ter vse do 140 W za najhitrejše procesorje z dvanajstimi jedri.

Serijo 6000 naj bi tako sestavljali vsaj trije običajni 12-jedrniki (1,9, 2,1 ter 2,2 GHz), varčen, HE procesor z 1,7 GHz ter posebna izdaja (SE) z 2,3 GHz. 8-jedrniki bodo seveda nekoliko hitrejši, saj bodo običajneži tekli z 2,0, 2,3 ter 2,4 GHz oz. z 1,8 ter 2,0 GHz v primeru varčnih verzij.

Podnožje G34 prinaša podporo štirikanalnemu DDR3 pomnilniku ter 3. generaciji vodila HyperTransport, ki zmore kar 6,4 milijarde prenosov na sekundo. Da bi nekoliko zmanjšali porabo, tretjenivjoski predpomnilnik (predpomnilniki so dandanes največji porabniki energije v procesorjih) in krmilnik pomnilnika tečeta pri fiksnih 1,8 GHz pri vseh dvanajstjedrnikih, razen, po vsej verjetnosti, pri 1,7 GHz varčnežu.

Nekoliko kasneje, v prihodnjem maju, naj bi AMD predstavil tudi novo generacijo mobilne platforme, ki bo po novem uporabljala procesorje iz družine Phenom. Platforma Danube, ki vsebuje tudi grafične čipe iz serije Radeon HD 4200 ter dobi nov južni most iz serije SB800, bo podpirala štiri, tro in dvojedrnike, izdelane v 45 nm-proizvodnem procesu, ki ne bodo imeli tretjenivojskega predpomnilnika. S tem želijo zmanjšati porabo, ta pa bo znašala 25 W, 35 W oz. 45 W, odvisno od modela. Zanimivo je tudi, da sta najzmogljivejši štirijedrnik in dvojedrnik označena kot Black Edition, kar je v AMDjevem svetu jasen znak za odklenjen množilnik oz. navijanju prijazen procesor.

Kljub obilici napovedanih izdelkov so poslovni prostori AMDja trenutno prazni (jasno, saj je vikend), a bo tako ostalo do konca leta. Z 20. decembrom bo celoten obrat odšel na dvotedenski dopust, delavci pa se bodo na delo vrnili 4. januarja. To si lahko privoščijo zaradi odcepa proizvodnega dela v Global Foundries. Ustaviti oz. ponovno zagnati livarno procesorjev je finančno zelo potraten postopek, zato so le-te večinoma odprte in obratujejo celo leto. Pri Intelu so potrdili, da bodo na Božič kot ponavadi izdelovali procesorje.