Čez en teden zadnje dejanje v vojni Microsoft-EU

Matej Huš

21. feb 2010 ob 09:02:52

Prihodnji ponedeljek bo Microsoft kupcem operacijskega sistema Windows v Evropi začel prodajati verzijo, ki je usklajena s protimonopolnimi zahtevki EU. Vse skupaj je zakuhala norveška Opera, ki se je leta 2007 pritožila, da Microsoft protežira lasten brskalnik z avtomatsko vključitvijo v Windows. Po več letih je EU z Microsoft sprejela salomonsko rešitev, da bo v Windows vgrajeno posebno okno, kjer bodo uporabniki lahko izbrali, kateri brskalnik želijo namestiti.

V tako imenovanem ballot screenu bo navedenih pet najpriljubljenejših brskalnikov ta hip - IE, Firefox, Chrome, Opera in Safari. Veliko črnila je bilo prelitega okrog tako trivialnih stvari, kot je vrstni red prikaza (abecedni red bi pač rodil dolenjske inačice Airefox in Apero). Na koncu je obveljalo, da bo ta naključen in vsakokrat drugačen. Še sedem manj priljubljenih brskalnikov bo moč izbrati v drugem planu - s premikom kazalca desno v neizpostavljeni del okna.

Microsoft ima časa do 17. marca, a bodo vse skupaj postorili že 1. marca. Prvi bodo na vrsti že obstoječi uporabniki v Belgiji, Franciji in VB, ki bodo popravek lahko prenesli z Windows Update. V naslednjih dveh tednih bodo na vrsto prišli tudi ostali Evropejci. Po ponovnem zagonu bo Internet Explorer izginil, a ne bo povsem izbrisan, le bližnjice bodo odstranjene.