Facebook drugi najpopularnejši

Primož Resman

20. feb 2010 ob 06:17:51

Kar dve leti je trajalo, da smo pri vrhu ugledali spremembo položajev najpopularnejših stvari. Pred dvema letoma, februarja 2008, je Google po popularnosti (oz. številu edinstvenih obiskov v mesecu) prehitel do takrat najpopularnejši Yahoo. Slednji je zdaj zdrsnil že na 3. mesto, saj ga je prehitel še Facebook, očitno tudi uradno najpopularnejše socialno omrežje na spletu.

Z dobrimi 133,6 milijoni edinstvenih obiskovalcev v januarju je Facebook, ki je še vedno v vzponu, pridobil dovolj obiskovalcev, da je prehitel Yahoo, kateremu tržni delež mesečno upada in je v januarju padel že na 132 milijonov edinstvenih mesečnih obiskovalcev.

A število edinstvenih mesečnih obiskovalcev ne pove celotne zgodbe, saj je glavna Googlova dejavnost iskanje po spletu, ki načeloma ne traja preveč dolgo oz. ne zadrži obiskovalcev na spletni strani za daljši čas. Tu se jasno pokaže socialnost Facebooka, saj mu uporabniki vsak mesec v povprečju posvetijo kar 11,6% časa, namenjenga za brskanje po spletu, medtem ko sta Yahoo in Google skoraj izenačena s 4,25% in 4,1% časa.

Na spletni strani Compete, od koder so številke, si lahko ogledate tudi interaktivne grafe za trojico.