Navezo Yahoo-Microsoft potrdile EU, ZDA

Matej Huš

19. feb 2010 ob 06:58:34

Microsoft in Yahoo bosta lahko dokončala postopke za sklenitev partnerstva, saj je včeraj Evropska komisija prižgala zeleno luč sodelovanju podjetij, medtem ko je ameriško pravosodno ministrstvo svoj pristanek objavilo že pred tem. Dogovor je bil podpisan julija 2009, ko sta se podjetji domenili, kako bosta sodelovali. Ideje o združitvi (oziroma Microsoftovemu prevzemu) so odpisali, tako da so se odločili le za tesno sodelovanje na področju iskanja po spletu in oglaševanja.

Bing in Yahoo bosta dobila nov, enoten iskalni algoritem še letos, ali najkasneje leta 2011, če bi bila implementacija v božični nakupovalni sezoni moteča za uporabnike. Poleg tega bodo v istem času združili in poenotili nastopanje na oglaševalskem trgu. Tu bo Yahoo skrbel za zastopanje in podporo velikim oglaševalcem, medtem ko se bo Microsoft posvetil manjšim, ki promovirajo svoje izdelke.

Dogovor ima desetletni rok veljavnosti. Za začetek bo Yahoo dobil 150 milijonov dolarjev od Microsofta. Plačilo bo izvedeno v več obrokih, prvi bo izplačan aprila. Prav tako bodo v Redmondu zaposlili 400 Yahoojevih zaposlenih.

Dogovor morajo sicer potrditi še na Tajvanu, Japonskem in v Južni Koreji, da bo veljal tudi tam. Ker sta ga podprli največji sili EU in ZDA, na Vzhodu ni pričakovati zatikanj.