Google bo sodeloval z NSA

Matej Huš

5. feb 2010 ob 00:54:45

Google vsega le ne zmore sam, zato bo decembrske napade iz Kitajske raziskoval v sodelovanju z ameriško NSA. Obe udeleženi strani dogovora, ki še ni dokončan, nista želeli javno komentirati, a je kljub temu znanega že mnogo.

Viri blizu Googla pravijo, da se zavezništvo oblikuje z namenom omogočiti medsebojno deljenje občutljivih informacij, ne da bi kršili Googlovo politiko varovanja zasebnosti ameriških uporabnikov. To seveda ne pomeni, da bo NSA lahko prebrala kar vso elektronsko pošto Googlovih strank.

Google je NSA kontaktiral že takoj po odkritju vdora, a zaradi občutljivosti tematike končnega dogovora še vedno niso sklenili. Cilj sodelovanja naj ne bi bil toliko ugotoviti, kdo je napade zakrivil, temveč z izboljšanjem Googlovih obrambnih mehanizmov poskrbeti, da se to ne bo več zgodilo. Viri blizu NSA pa pravijo, da se NSA obrača tudi na druge ameriške vladne agencije, ki bi ji utegnile pomagati pri varovanju Googla, med drugim FBI in Oddelek za domovinsko varnost.

V preteklem desetletju so sicer nekatera podjetja že obrnila na NSA. Judi Emmel, predstavnica za stike z javnostmi v NSA, pravi: NSA sodeluje s kopico komercialnih partnerjev in njihovimi raziskovalnimi sodelavci z namenom zagotavljanja dostopnosti varnostnih rešitev. Kljub temu je primer Googla unikaten, saj gre za podjetje, ki se posebej ponaša s svojo neodvisnostjo.

Don't be evil.