ZDA bodo zvišale jamčenje za posojila za gradnjo jedrskih elektrarn

Urban Škudnik

1. feb 2010 ob 00:02:44

Med tem ko smo v Sloveniji še v procesu razprave glede širitve naše jedrske elektrarne, so se v ZDA odločili k problemu pristotipi nekoliko bolj aktivno in povišati jamčenje za posojila za gradnjo jedrskih elektrarn za kar trikrat - obstoječim jamstvom v višini 18,5 milijarde dolarjev bodo namreč dodali še 36 milijard, kar bi naj zadostovalo za malenkost večje število elektrarn. Problem gradnje jedrskih elektrarn je namreč, da je za izgradnjo slednje potrebno veliko časa (lahko tudi desetletje), kar pa marsikatero podjetje težko prenese, pri čemer je treba imeti v mislih, da lahko cena posameznega reaktorja znese tudi do devet milijard dolarjev. Je pa že obstoječe jamstvo imelo cel kup birokratskih problemov, zaradi česar bodo prva posojila razdajali šele letos.

Olajšanje postopka gradnje je Obama omenil tudi med svojim prvim letnim nagovorom kongresu, pri čemer je bila to ena izmed redkih točk, pri kateri je požel aplavz tako iz republikanske kot tudi iz demokratske strani. Načeloma je v ameriškem kongresu pričakovati, da bo imel Obama večje število zagovornikov pri tem predlogov na republikanski strani, saj le-ti navijajo za čimprejšnjo gradnjo stotih nukleark.

Ker bo dodatna gradnja jedrskih elektrarn pomenila tudi dodatno obremenitev zaradi povečanega števila jedrskih odpadkov, bo posebna komisija raziskala tudi možnosti izgradnje reaktorjev, ki lahko uporabijo vsaj del odpadnega jedrskega goriva, kar bi močno zmanjšalo ne samo kratkoročne, pač pa predvsem dolgoročne stroške hranjenja jedrskega goriva, saj bo slednje radioaktivno še tisočletja.