Apple iPad - povzetek

Primož Resman

27. jan 2010 ob 21:28:11

Kar dobrih 5 let govoric, patentov in naročil delov je bilo potrebnih, da je Apple končno izdelal in predstavil mistični tablični računalnik, svetu zdaj poznan kot iPad. Večina naših bralcev verjetno ni zgrešila doooolge novice, kjer smo se na Slo-Techu prvič preizkusili v živem pokrivanju (khm, prevajanju) takšne prireditve, tukaj pa bodo zbrani le osnovni podatki o enem izmed prvih predstavnikov nove kategorije mobilnih naprav, ki se pozicionira nad pametne mobilnike, a (po uporabnosti) pod netbooke in ultra-prenosne računalnike.

iPad uporablja nekoliko predelan operacijski sistem iPhone OS, kar pomeni, da ima Apple na zalogi že prek 140.000 aplikacij, ki v najslabšem primeru za nativno delovanje potrebujejo le manjše popravke. Že takoj zdaj vse aplikacije na iPadu delujejo, a bodo tekle v oknu velikosti 320 x 480 pik, kolikor znaša ločljivost ekrana iPhonea in iPod Toucha. Z manjšimi popravki bodo aplikacije lahko izkoristile polno ločljivost iPada, ki znaša 1024 x 786 pik.

Kot vidimo je zaslon (začuda) formata 4:3, je kapacitivne narave za zaznavanje več dotikov hkrati (podpira celo 8-prstno tipkanje), LCD panel pa poleg osvetlitve z LED diodami uporablja tehnologijo IPS, ki v primerjavi s cenejšim TN prikaže bolj pravilne barve tudi pri gledanju s strani (boljši vidni koti). Napravo poganja procesor Applove zasnove, poimenovan A4, v katerem jedro, po vsej verjetnosti z ARM-ovo arhitekturo zaradi delovanja iPhone OS, teče pri 1 GHz. Podatki o čipu so še skopi, a gre najverjetneje za sistem-na-čipu, v katerega je vgrajen tudi WiFi čip s podporo standardu IEEE 802.11n.

Na zunaj je iPad očitno član Applovih izdelkov, saj je ohišje kombinacija aluminija in stekla s črnimi poudarki. Celotna tablica je tudi okolju prijazna, saj ne vsebuje PVC-ja in BRM-jev, steklo ne vsebuje arzenika, LCD pa ne živega srebra. Steklene in aluminijaste dele je mogoče enostavno reciklirati. Vgrajen čip je pravo malo čudo nizke porabe, saj vgrajena 25 Wh baterija omogoča do 10 ur brskanja po spletu, gledanja videoposnetkov in poslušanja glasbe z vključeno WiFi povezavo.

Za shranjevanje podatkov bo skrbel vgrajen pomnilnik Flash, ki bo prišel v treh okusih, 16, 32 oz. 64 GB. To bo, poleg 3G povezave, tudi glavni dejavnik za cenovno politiko. 16-gigabajtni model bo tako v ZDA stal $499, 32-gigabajtni $599, 64-gigabajtni iPad pa $699. V primeru dodatka za 3G povezljivost je cenam treba prišteti še 130 dolarjev, torej bodo posamezni iPadi stali $629, $729 oz. $829. Za koriščenje 3G povezave, za katero ne bo potrebno skleniti pogodbe (torej jo boste lahko prekinili kadarkoli), bosta na voljo dva paketa. Prvi z 250 MB mesečnih podatkov bo Američane mesečno stal 14,99 dolarjev, medtem ko bo račun za neomejeni paket dvakrat višji, $29,99. Preostali del sveta bo podatkovne pakete in cene dobil junija.

Podobnost z iPhone operacijskega sistema in aplikacij pokaže tudi vgrajen merilec pospeškov, ki samodejno obrača prikaz na ekranu, ne glede na usmerjenost naprave (sliko uporabniku pravilno pokaže tudi če je iPad obrnjen na glavo). Za lažjo uporabo bodo na voljo tudi razširitve, dock in brezžična tipkovnica, torbica, za prenos slik s fotoaparata pa bo mogoče dokupiti tudi pretvornik z USB priključka oz. reže SD na dock-konektor.

Apple pa seveda ne bi bil Apple, če ne bi vključil tudi podpore za iTunes in iPod, katerima se pridružuje tudi nativna podpora za fotografije, YouTube, Google Maps (s podporo Street View), iskanju s Spotlight, vgrajen je Safari, itd. iPad prihaja tudi z novostjo za Apple, knjižničarsko storitvijo iBooks. Že sam izgled aplikacije vam kupljene knjige, ki bodo stale okrog 15 dolarjev, razporedi na police, kar je tudi celoten koncept aplikacije. Med založniki je že vsaj 5 velikih, Penguin, HarperCollins, Simon & Schuster, Hachette Book Group in Macmillan.

iPad bo trgovine po celem svetu ugledal že čez 60 dni, kot že rečeno pa bo preostali svet izven ZDA svoje 3G podatkovne pakete dobil šele poleti.