The New York Times ne bo več brezplačno na spletu

Matej Huš

21. jan 2010 ob 00:06:07

Leta 2007 je ugledni ameriški časnik The New York Times končal dveletni eksperiment zaračunavanja dostopa do člankov. V tem času je bilo treba za neomejen dostop do vsebine odšteti 50 dolarjev letno ali 8 dolarjev na mesec, druga možnost pa je bila seveda naročiti papirnato izdajo, ki je prav tako nudila spletni dostop. Septembra 2007 so si izračunali, da oglaševalci bogato plačujejo za oglaševanje na straneh z visokim obiskom, kar lahko dosežejo s popolnim odprtjem arhivov od leta 1987 dalje ter od 1851-1922 in od tedaj je bila njihova vsebina brezplačno dostopna na spletu. Letno jim je naročniški model prinesel okrog 10 milijonov dolarjev.

Časi se spreminjajo, prakse pa zgolj reciklirajo. Včeraj so namreč v The New York Timesu objavili, da bodo ponovno omejili brezplačen spletni dostop. Od leta 2011 naprej bodo uporabniki lahko zastonj prebrali le nekaj člankov mesečno, ostale pa bodo morali plačati. O podrobnostih še niso odločili, tako da cene in število brezplačnih člankov še niso znane.

Glavno vprašanje, s katerim si belijo glavo, je finančna vzdržnost modela. Trenutno je nytimes.com najpopularnejša novičarska stran v ZDA, ki mesečno pritegne 17 milijonov bralcev, kar oglaševalci dobro plačajo. Če bo plačniški model dostopa opazno oklestil število obiskovalcev, bodo tudi prihodki od oglaševanja nižji. Zaradi tega utegne biti škoda pri malomarni izvedbi ogromna, česar se zaveda tudi predsednik Arthur Sulzberger in dodaja, da morajo vse skupaj temeljito premisliti in izvesti popolnoma pravilno.