Ubuntu bo upokojil HAL

Matej Kovačič

19. jan 2010 ob 11:51:01

Kot je znano, naj bi HAL (Hardware Abstraction Layer) v Linuxu počasi nadomestil novejši in zmogljivejši DeviceKit. Kot kaže, se HAL nepreklicno poslavlja, saj na na Linux Pro Magazine poročajo, da je bil odstranjen iz Ubuntu 10.04 testne (Alpha 2) različice.

Ubuntu 10.04 Alpha 2 sicer vsebuje Linux jedro 2.6.32-10.14, izboljšano podporo NVIDIA grafičnim gonilnikom ter izboljšano podporo Active Directory avtentikaciji, precej pozornosti pa razvijalci namenjajo tudi lastni oblačni rešitvi - Ubuntu's Enterprise Cloud (UEC), ki temelji na Eucalyptusu (Elastic Utility Computing Architecture Linking Your Programs To Useful Systems).

Žal odstranitev HAL-a - vsaj začasno - prinaša nekaj slabosti. Največja je v tem, da tako ne delujejo več Wacom gonilniki za risalne tablične računalnike. Kot kaže, pa se v Ubuntuju obeta še ena sprememba. Ker novega Kubuntuja ni več mogoče stlačiti na CD bodo pri Ubuntuju morda počasi "preklopili" na zagonske DVD-je, kar za uporabnike pomeni še več privzete programske opreme.

Pa je odšel še en kos kode v zgodovino...