LG bo uporabljal Android

Primož Resman

16. jan 2010 ob 09:55:21

Zagovorniki odprtokodne programske opreme tako radi govorijo, da bo naslednje leto leto pohoda Linuxa, kar se je z Androidom, ki uporablja jedro Linux, ponovilo. Že za lansko leto so mnogi napovedovali, da bomo ugledali obilico naprav, ki bodo močno zatresle temelje iPhonove prevlade. A to se ni zgodilo, čeprav smo dobili nekaj pomembnih mobilnih telefonov - HTCjev Hero in Magic, ki sta nasledila prvi mobilni telefon z Androidom, HTCjev Dream oz. G1, ter, najpomembneje, Motorolin Droid. Prav ta je iPhoneu povzročil še največ težav, a, roko na srce, le-te niso bile pretirano velike.

Spet smo na začetku leta in spet lahko rečemo, da letos pa morda le ugledamo revolucijo pri mobilnikih z Androidom. Droid je bil prvi znanilec pomladi, saj sta tako Magic kot Hero uporabljala nekoliko počasen procesor, Qualcommov 528 MHz ARM11. Droid uporablja Ti-OMAP3, v katerem se nahaja mnogo zmogljivejši ARM Cortex A8 s frekvenco 550 MHz, a nove standarde je postavil Googlov Nexus One z gigahertčnim Qualcommovim Snapdragonom. Enak procesor naj bi uporabljal tudi naslednik HTCjevega Heroja, Bravo. A ker niso vsi uporabniki za telefon pripravljeni odšteti 500 €, potrebujemo tudi nekoliko bolj dostopne telefone, kjer nam bo očitno pomagal LG.

Prav tako kot Motorola, ki je večjo uporabo Androida napovedala že konec leta 2008, so tudi pri LGju povedali, da se bodo osredotočili predvsem na mobilne telefone z Androidom, medtem ko bodo Windows Mobile pustili v manjšini. Sprva se bodo sicer osredotočili na nekoliko manj zmogljive in cenejše naprave (na CES-u so razkazovali GT540 oz. Swift, ki ima rezistivni zaslon, fotoaparat s 3 megapikami in nima fizične tipkovnice), saj menijo, da je tukaj velika tržna niša. Njihovo mnenje je pravzaprav pravilno, saj je edini resni konkurent HTCjev Tattoo, ki prav tako uporablja rezistivni, 2,8-palčni rezistivni zaslon. Najvišji del trga, kjer cena ni ovira, bodo letos zastopali z modelom GW990. Slednjega je Intel veselo razkazoval na CESu, saj se v njem nahaja procesor Atom, poznan pod kodnim imenom Moorestown. Tudi tukaj bodo za operacijskim sistem uporabili Linux, Intelov Moblin. Poleg teh dveh pametnih mobilnikov naj bi LG tekom leta predstavil še 18 drugih modelov, od katerih jih bo kar nadaljnjih 9 uporabljalo Android. Pred približno letom dni so sicer napovedali, da se bodo osredotočili predvsem na Windows Mobile, a je le-ta očitno postal preveč drugotnega pomena, da bi lahko konkuriral iPhoneu.

Morda je Google cenejši od Microsofta...