Trojanec za Android

Primož Resman

12. jan 2010 ob 07:03:36

Čas, da uporabniki vsaj malo živijo v strahu, je prišel tudi za lastnike mobilnih telefonov z operacijskim sistemom Android. Za slednjega se je pojavil trojanski konj v obliki aplikacije, naložene na Android market. Šlo je za aplikacijo uporabnika, poznanega kot Droid09 (vse njegove aplikacije so že odstranjene), s katero so uporabniki lahko upravljali s svojimi bančniškimi računi kar na mobilnem telefonu (dandanes dokaj pogosto). Čeprav ni bila namenjena izključno banki First Tech Credit Union, so prav oni prvi ugotovili zlonamernost aplikacije in na to opozorili Google, ki je, kot rečeno, odstranil vse stvaritve uporabnika Droid09.

Mnogi bi se na tem mestu vprašali, kako je lahko takšna aplikacija sploh prišla na Android Market. Odgovor se skriva v mnogo ohlapnejših pogojih od zloglasnega Applovega App Storea. Razen 25 dolarjev pristopnine Android Market skorajda nima drugih omejitev, za razliko od strogega potrditvenega procesa, ki poteka pri Applu. To se bo s to težavno aplikacijo morda spremenilo, na bolje za uporabnike s stališča varnosti a seveda morda tudi na slabše za razvijalce.

Ko ravno govorimo o Androidu in posredno iPhoneu, povejmo še, da so pri TG Daily mnenja, da v kratkem proizvajalci telefonov ne bodo več pomembni, saj bo ključni člen prav operacijski sistem. Prav tu pa naj bi najboljše možnosti za obstanek imela prav iPhone OS in Android, največja poraženca pa naj bi bila tako Windows Mobile in Symbian. To so podkrepili z skorajda vsakodnevnim izidom nove naprave, na kateri teče Android ter z Googlovim Nexus One, ki ga proizvaja HTC. Čeprav mnogi dobro vedo, kdo je proizvajalec, jih to sploh ne zanima in mirne volje govorijo o Googlovemu mobilnemu telefonu.