Firefox 3.6 in 4.0 zamujata

Primož Resman

30. dec 2009 ob 00:47:30

Božično in prednovoletno obdobje je na Mozilline razvijalce Firefoxa očitno vplivalo nekoliko preveč sproščujoče, saj so napovedali, da bodo zamaknili izid naslednjih večjih verzij, 3.6 in 4.0. Prvi, 3.6, naj bi po prvotnih napovedih izšel še letos, a se to (očitno) ne bo zgodilo. Pri mozilli tako načrtujejo, da bo do izida prišlo v prvem četrtletju leta 2010. Nekoliko več časa si bodo pustili tudi za razvoj Firefox 4.0. Prvotne napovedi za njegov izid so bile za drugo polovico leta 2010, a se je to spremenilo v konec leta 2010 oz. celo začetek leta 2011. Prvo beta različico Firefoxa 4.0 lahko pričakujemo tekom prihodnjega poletja.

Zakasniti datum izida nove različice brskalnika je v današnjih časih dokaj zanimiva poteza, saj je s svojo hitrostjo Chrome nekoliko zamajal tla do sedaj najpopularnejšim brskalnikom, celo tako močno, da gre po njegovih stopinjah zdaj še Opera s pre-alpha različico, katere glavni namen je pohitriti izrisovanje Javascripta. Potrjen je tudi rek, da se težke bojne ladje obrnejo počasi, a so zato potem toliko bolj nevarne - Microsoft je močno posodobil svoj Internet Explorer z različicama 7 in 8 ter začel upoštevati spletne standarde. Z Internet Explorer 9 želijo še bolj pomešati štrene svojim največjim konkurentom in stopiti v korak s časom, tudi v očeh največjih zagovornikov alternativ.

Čeprav pri Mozilli trdijo, da so glavni hrošči in težave, ki preprečujejo izid Firefox 3.6, že odpravljene, 5 beta različic brez release candidatea pomeni, da razvoj še ni popolnoma zaključen. Naslednik, 3.7, naj bi bil po Mozillinih besedah okrog 25% hitrejši pri hladnem zagonu v operacijskih sistemih Windows ter naj bi vseboval JetPack 0.7, razvoju, namestitvi in uporabi dodatkov mnogo bolj prijazna zamenjava obstoječega sistema. Za različico 3.7 se šušlja tudi o integraciji Electrolysis, ki bo sprva dodatke, ter v Firefox 4.0 pa še posamezne zavihke pomaknil v ločene procese. V prvem četrtletju, morda v Firefox 3.6, se obeta tudi integracija Weavea (shranjevanje zaznamkov, gesel, nastavitev, itd. v oblak), medtem ko je potrjeno, da bo različica 3.6 dobila nativno podporo Personam.