Fermi šele marca

Primož Resman

29. dec 2009 ob 13:02:01

nVidiin prvi grafični čip, ki bo podpiral DirectX 11 in je poznan kot Fermi, GF100, GT300, nV60 ter morda še kaj, bo zamudil še bolj, kot se je predvidevalo. Po govoricah iz industrije, blizu izdelovalcem kartic, poročajo, da bo nVidia nov čip predstavila 10. marca, približno pol leta za ATI-jevo predstavitvijo kartic Radeon HD 5870 in 5850. To seveda še vedno spada v prvo četrtletje leta 2010, kot napovedano, a je bilo splošno prepričanje v industriji, da bo do izida prišlo že prej, v januarju ali februarju.

Glavni razlog za zamudo naj bi bili slabi izkoristki pri proizvodnji, kar je verjetno povezano z velikim jedrom (~3 milijarde tranzistorjev) oz. prenizkimi frekvencami, ki jih izdelana jedra dosegajo. V vsakem primeru je proizvodnja tako velikega jedra draga, kar bo negativno vplivalo na nVidiine zaslužke oz. na cene grafičnih kartic na trgu. Zanimiva je tudi novica, da bodo v drugem četrtletju predstavili še čip GF104, ki bo namenjen najvišjemu zmogljivostnemu (in verjetno cenovnemu) razredu grafičnih kartic. Edini uradni komentarji nVidie so, da se bo masovna proizvodnja čipa GF100 začela v prvem četrtletju fiskalnega leta 2011, ki se za nVidio začne 26. januarja in konča 26. aprila 2010.

Vseeno so povedali tudi, da so nadvse zadovoljni z rezultati internih testov čipa GF100. Luciano Alibrandi, predstavnik za stike z javnostjo pri nVidiinem EMEA in Indijskem oddelku, je povedal, da so se njihova pričakovanja, da bo GF100 najhitrejši grafični čip v vseh segmentih, potrdila. čeprav je nVidia že javno pokazala delovanje novega čipa, številk o njegovi zmogljivosti še nismo. Demonstracija delovanja nove strojne opreme mesece pred izidom ni nekaj, kar nVidia sicer počne, a so to tokrat po vsej verjetnosti storili zato, da bi nekoliko upočasnili prodajo ATI-jevih Radeonov. Poleg razvoja čipa po besedah Alibrandija do zamude prihaja tudi zaradi razvoja gonilnikov, ki naj bi bili popolni.