nVidiin dvojedrni Fermi na poti?

Primož Resman

23. nov 2010 ob 14:36:29

Iz Daljnega Vzhoda smo dobili novice in slike o prototipni grafični kartici iz vrst nVidie, ki na tiskanini nosi dve grafični jedri. Sicer ne gre za prvo takšno grafično kartico, ki uporablja grafične procesorje Fermi - slednjo so v obliki dvojnega GTX 460 že pokazali pri Zotacu, a gre za prve javnosti pokazane (verjetno ne popolnoma namerno) prototipe, ki prihajajo iz nVidiinega razvojnega oddelka in najverjetneje uporabljajo dva čipa GF110.

Poleg same slike tiskanine vemo le, da kitajski mediji kartico označujejo kot GTX 595. GF110, kot vemo, prinese nekoliko boljšo zmogljivost ob enaki porabi, kot čip GF100. Če so ga nVidiini inženirji še nekoliko oklestili in odvili (kot se je že zgodilo v primeru GTX 295 v primerjavi z GTX 280), pa bi lahko na tiskanino stlačili dva čipa, brez da bi bilo za delovanje potrebno uporabiti malo elektrarno in hlajenje s fazno spremembo. Vseeno ima prototipna tiskanina dva 8-pinska priključka za napajanje, ki skupaj s PCIe režo zmoreta kartico napajati z do 375 W električne moči.

Med obema jedroma se nahaja dodaten čip, ki je najverjetneje stari znanec NF200, katerega naloga je deljenje PCIe stez med oba čipa. Na sprednji strani je 12 pomnilniških čipov, po šest za vsako jedro, medtem ko je preostali ducat najverjetneje na zadnji strani tiskanine za 384-bitno pomnilniško vodilo in 1,5 GB pomnilnika na jedro. Opaziti je mogoče še 3 povezave za priključke DVI, s katerimi bo na le eni kartici mogoč nVidiin 3D Vision Surround (zahteva 3 zaslone, kar pa je z enojedrnimi karticami mogoče le v primeru uporabe dveh s povezavo SLI), in en sam priključek za SLI. V primeru splavitve te kartice bo mogoče kupiti dve in ju pravzaprav povezati v QuadSLI zaradi uporabe štirih grafičnih jeder.

Glede na vire, ki so posredovali tako sliko kot sicer omejeno količino informacij, je kartica že praktično pripravljena na izdelavo, a pri nVidii čakajo izid najbolj primernega konkurenta tej kartici, prav tako dvojedrnega Radeona HD 6990.