Microsoft tožen zaradi imena Bing

Matej Huš

20. dec 2009 ob 02:59:14

Majceno podjetje Missourija v ZDA je z zamudo ugotovilo, da se Microsoftov iskalnik v bistvu imenuje enako. Podjetje ima namreč skrajšano firmo Bing! in polno ime Bing! Information Design, kar je sumljivo podobno Microsoftovemu iskalniku. Čeprav sta John Telford in Brian Williamson podjetje ustanovila že leta 2000, sta zahtevek za zaščito blagovne znamke vložila šele 26. maja 2009, kar sumljivo sovpada z datumom, ko so v Redmondu dorekli končno ime iskalnika, tedaj kodno imenovanega Kudo.

Zahtevek so avgusta na patentnem uradu zavrgli, ker se je Microsoft prijavil že dva meseca prej z imenom Bing, en sam klicaj pa ni dovolj velika razlika. V tožbi, ki sta jo nesrečna lastnika missourijskega podjetja vložila, Microsoftu očitata, da so dobro vedeli za njihovo blagovno znamko in namerno začeli na veliko propagirati lasten iskalnik, da bi vnesli zmedo na to področje. Od giganta sedaj zahtevata prenehanje uporabe imena Bing, plačilo odškodnine in financiranje popravne reklamne kampanje, ki bo izbrisala ljudski spomin na Microsoftov Bing. Microsoft se je ob vložitvi tožbe le nasmehnil.

Naslednje tožbe bodo Philip K. Dick proti Googlu, uplinjači Bing proti Microsoftu ter David Crane in Marta Kauffman proti Microsoftu.