Uporniki prestrezajo nezaščitene vojaške komunikacije

Matej Huš

18. dec 2009 ob 02:16:42

Ugledni ameriški časnik je izbrskal zanimivo zgodbo o ameriških letalih brez posadke, ki letijo nad Irakom. Kot kaže, je moč njihovim komunikacijam prisluškovati z običajnim prenosnikom in 26 dolarjev vredno programsko opremo.

Gre za sistem Predator, ki je v uporabi že od leta 1995. Ameriški častniki priznavajo, da so uporniki iz iranskega zaledja s programom SkyGrabber, ki se na spletu prodaja za 25,95 dolarja, prestrezali video feed, ki so ga Predatorji pošiljali po nezavarovanih komunikacijskih kanalih brez vsakršne enkripcije. Američani zatrjujejo, da uporniki na noben način niso mogli prevzeti nadzora ali se kako drugače poigrati s sistemom, a že enostavno spremljanje njihovih komunikacij je ogromna prednost za sovražnika, ki se zlahka pripravi na napad. Predatorji se vedno pogosteje uporabljajo, še zlasti na izvidniških misijah, kjer bi bila uporaba vojakov politično nezaželena.

Problem so ameriški častniki v Iraku odkrili konec preteklega leta, ko so aretirali šiitskega upornika s prenosnikom, ki je vseboval datoteke s prestreženimi posnetki. Julija letos so jih odkrili še na več računalnikih, kar je dalo slutiti, da imajo militantne skupine posebne odseke, izurjene za sistematično prestrezanje videokomunikacij. Podobno naj bi počeli tudi afganistanski uporniki, medtem ko o praksi v Pakistanu, Jemnu in Somaliji, kjer je Predator prav tako v rabi, ni trdnih podatkov.

Pomanjkljivost sistema je trivialna - komunikacija ni enkriptirana. Ameriška vlada je za težave vedela že od vojne v Bosni v 90. letih, a je Pentagon predvideval, da lokalni uporniki ne bodo dovolj bistri, da bi jo izkoristili. Julijski incident jih je prepričal o nasprotnem, a do danes enkripcije še niso uspeli implementirati. Težava naj bi bila več kot desetletje staro omrežje, zaradi česar so potrebne obsežne nadgradnje sistema na vseh koncih. Predatorje sicer izdeluje General Atomics Aeronautical Systems in del komunikacijske tehnologije je lastniški in zaprt, zaradi česar je vgradnja preizkušenih in javno dostopnih enkripcijskih algoritmov nemogoča.

Proizvajalec zaradi varnostnih razlogov zadeve ni želel komentirati, so pa vojaški uradniki dodali, da bi vgradnja enkripcije že na začetku podaljšala cel projekt in ga podražila, poleg tega pa mogoče celo upočasnila izmenjevanje nujnih sporočil ameriške vojske z zavezniki. Dandanes Pentagon kupuje brezpilotne Reaperje, ki stanejo med 10 in 12 milijoni dolarjev po kosu, letijo hitreje od Predatorjev in so bolje oboroženi. Viri pravijo, da je prisluškovanje še vedno enako enostavno kot pri Predatorjih.