Francozi in Švedi s prehodom na odprto kodo nižajo IT stroške

Matej Kovačič

13. dec 2009 ob 02:10:16

Na Centru odprte kode Slovenije poročajo o dveh prehodih na odprto kodo v tujini, ki bosta prinesla kar nekaj prihrankov.

V prvem primeru bodo na 130.000 računalnikov francoskega finančnega urada namestili odprtokodni odjemalec e-pošte Mozilla Thunderbird. Pred tem so za branje e-pošte uporabljali Microsoft Outlook in Lotus Notes. Za skupinsko delo načrtujejo uporabo Open Business Management, kot nadomestek za Exchange.

V drugem primeru pa nameravajo na Švedskem s prehodom na odprto kodo na strežniškem področju v naslednji 5 letih prihraniti kar 20 milijonov EUR. Izračunali so tudi, da v njihovem primeru na področju strežniških rešitev odprtokodne rešitve znašajo le eno petino stroškov primerljivega komercialnega programja, v primeru baz podatkov, pa odprtokodne rešitve znašajo le eno sedmino stroškov. Do 70-odstotno znižanje stroškov programske opreme je s prehodom na odprto kodo dosegla tudi francoska policija, temu zgledu pa sledijo tudi njihovi kolegi na Nizozemskem, kjer policija trenutno izvaja testiranje odprtokodnih rešitev.

V vseh primerih je bil poleg prihranka denarja pomemben motiv za prehod na odprto kodo tudi izognitev odvisnosti od ponudnikov zaprtokodnega programja.

Kot smo ugotavljali v članku o stroških za IT v slovenskem proračunu, je slovenska vlada v letih 2010 in 2011 za vzdrževanje licenc namenila 47,5 milijona EUR. Kljub temu kakšnih resnejših projektov prehoda na odprto kodo v državni upravi še nismo videli. V tujini je povsem drugače. In to kljub temu, da si francoski in švedski predsednik vlade kavic ne plačujeta sama.