Google predstavlja Goggles za Android, blokira Navigation izven ZDA

Primož Resman

9. dec 2009 ob 09:08:32

Google je znan po revolucionarnih izdelkih oz. revolucionarnih spremembah pri ponujanju že obstoječih stvari (Wave, GMail s takrat nepredstavljivim gigabajtom prostora). Google Goggles torej zgolj sledi ustaljenim tirnicam pri Googlu. Aplikacija za telefone z Androidom, ki je zaenkrat na voljo le za ameriški trg, omogoča iskanje informacij s pomočjo slik. Kot primer pri Googlu navajajo sliko knjige, med rezultati pa se npr. znajdejo povezave na spletne trgovine, kjer knjigo prodajajo, in recenzije knjige. Skenirati je mogoče tudi vizitke, kjer Goggles omogoča neposredno kontaktiranje (npr. s klicem) oz. shranjevanje kontakta v imenik. Goggles pomaga tudi pri zbiranju informacij za slavne slike (ime in avtor slike, tehnika, itd.) in znamenite stavbe, s pomočjo GPSa in digitalnega kompasa pa brez zajema slike pove, pred katero restavracijo se nahajate ter spet ponudi ogled recenzij.


Goggles je vseeno še vedno relativno omejen, saj za prihodnost inženirji napovedujejo identifikacijo rastlin s pomočjo slike lista, identifikacijo avtomobilov, predlagati naslednjo potezo pri šahu, itd.

Zgolj prebivalcem v ZDA je zaenkrat uradno namenjena tudi brezplačna navigacija Google Navigation. A spretnim programerjem je uspelo aplikacijo predelati, da je predčasno delovala tudi na Android 1.5 in 1.6 ter izven ZDA. Google se je odločil, da tako ne bo šlo in blokiral uporabo izven ZDA. Isti programerji oz. hekerji so blokado kmalu obvili, a se je Google vrnil še drugič. Brez dvoma bodo hekerji tudi tokrat našli rešitev, a je vse skupaj nekako brezpredmetno. Google bo moral Navigation tako ali tako ponuditi tudi ostalemu svetu, ne le ZDA. Več pa v temi na XDA-Developers.