Google prevzel Zagat

Matej Huš

9. sep 2011 ob 00:02:41

Google je včeraj najavil, da so prevzeli podjetje Zagat, ki je znan ocenjevalec lokalov, trgovin itn. Za razliko od večine Googlovih nakupov, ki jih predstavljali relativno mladi start-upi, je bil Zagat ustanovljen že leta 1979. Prav tako podjetje ni prisotno zgolj na internetu, ampak objavlja ocene kakovosti restavracij tako na spletu kakor tudi v tiskanih izdajah (kjer so pravzaprav začeli).

Zagat restavracije ocenjuje po ključu z več postavkami, tako da lahko skupaj zberejo do 30 točk. Pokrivali so več kot sto mest, pri ocenjevanju pa so se zatekali tudi k mnenju uporabnikov (gre za enega prvih primerov user-generated content). Svoj obseg so razširili na restavracije, hotele, motele, trgovine, nočne klube, diskoteke itn.

Zaradi naštetega so bili privlačna tarča za Google, ki je hitro uvidel njihov potencial. S tem je Google tudi pokril luknjo, ki je v njihovi ponudbi zevala vse od propadlega prevzema Yelpa. Sedaj bodo vsebino z Zagata integrirali v svoje internetne zemljevide, tako da bo na primer na Google Maps poleg podatkov o najbližjih restavracijah tudi informacija o njihovi oceni. Pri tem bodo uporabniki seveda s pomočjo Google+ dodali svoje mnenje. Finančnih podrobnosti o prevzemu podjetji nista razkrili.