Na spletu objavljen Yahoojev "prisluškovalni vodič"

Matej Kovačič

7. dec 2009 ob 15:28:29

Christopher Soghoian je letos poleti vse vladne agencije, ki delujejo v okviru ameriškega Ministrstva za pravosodje na podlagi ameriškega zakona o dostopu do informacij javnega značaja (FOIA) zaprosil za podatek o tem, koliko posamezni ponudniki dostopa do interneta in telefonski operaterji računajo za posredovanje osebnih podatkov svojih uporabnikov in prisluhov komunikacij na podlagi sodne odredbe.

Soghoian, ki na Indiana University pripravlja doktorat na temo nadzora in zasebnosti, je menil, da bi na ta način lahko izdelal oceno o obsegu nadzora interneta s strani ameriških državnih organov. Dobil je kar nekaj zanimivih podatkov, zapletlo pa se je pri Verizonu in Yahooju, ki sta dostop do podatkov (kot stranska udeleženca v FOIA postopku) zavrnila. Verizon je med razlogi navedel, da bi razkritje "prisluškovalnega cenika" zmedlo njegove stranke, Yahoo, pa je bil mnenja, da bi ga razkritje osramotilo in šokiralo njegove uporabnike.

A dokumenti niso ostali dolgo skriti. Kmalu za tem, ko je Yahoo dostop do podatkov zavrnil, se je na Cryptome.org znašel "prisluškovalni vodič" za ameriške preiskovalne organe, v katerem Yahoo podrobno navaja katere podatke o uporabnikih beleži in kako dolgo jih hrani, na strani 12 pa tudi cenik za posredovanje. Cryptome je sicer objavil podobne vodiče za številne druge operaterje, npr. Cox Communications, SBC, Cingular, Nextel, GTE itd.

Yahoo je od upravitelja Cryptome.org nemudoma zahteval umik dokumenta, saj naj bi šlo za kršitev avtorskih pravic, vendar Johnny Young (vsaj za sedaj) dokumenta noče umakniti, saj naj Yahoo ne bi nedvoumno dokazal, da poseduje avtorske pravice zanj.

Quis custodiet ipsos custodes?